Hembygd i Haninge

Kungastenarna på Sanda

Ett oförklarat mysterium!

Inst

Del av installationen efter Sandavägen (Klockarlötsvägen).

En märklig steninstallation finns på en liten holme några hundra meter NO om Sanda Gård i Österhaninge efter gamla vägen mellan Kyrkan och Berga Backe.
Ett antal runda och koniska stenar finns anbringade på kammen av den fasta klippformationen på holmen, förankrade med järntenar som håller stenarna på plats.

Det finns mycket lite dokumenterat om denna märkliga installation men rubriken ovan relaterar till några rader av Harry Runqvist i en skrift om Österhaninge socken från 60-talet.

Jag har talat med många äldre Österhaningebor som genom åren åkt eller gått denna väg utan att notera vad som döljer sig på den lilla holmen. Sommartid döljs verket av grönskan men under vintern är det väl synligt men som sagt märkligt okänt i trakten.

Karta

Här finner du stenarna!

Harry Runqvist antyder i sin kommentar att verket kommit till som ett minne från ett kungligt besök i trakten, han ger ingen information om vilken kung det kan vara eller ålderssätter det.

Vissa rykten antyder att det aktuella kungliga besöket skulle ha lämnat kungliga gener i trakten, att de olika symbolerna skulle referera till söner och döttrar….

 

Kan det handla om 1800-talet och Karl XV som var känd för att sprida sin vildhavre över stora områden, officiellt hade han vid sin död 1872 ingen son i livet…

calle15

Karl XV, 1826 -1872, son till Oscar I, regerade unionen från 1859. Han var sonson till första Benadotten, Karl XIV Johan.

…eller kanske Fredrik I på 1700-talet, ”en vällusting till kung, denne tyske lantgreve från Hessen”, som enligt de inofficiella historieböckerna hade samma intressen.

Fredrik_av_Hessen

Fredrik I, Fredrik av Hessen, 1676-1751, regerade mellan 1720 till 1730. Var gift med Karl XII:s syster Ulrika Eleonora som blev drottning efter dennes död 1718 men som abdikerade för sin make.

Fredrik var gift med Karl XII:s syster Ulrika Eleonora som han efterträdde som regent, inte heller Fredrik hade någon äkta son vid sin död men väl flera med Hedvig Taube som var hans erkända mätress.

Hedvig tillbringade mycket tid på Ornö där fadern amiralen Didrik Taube ägde Sundby Gård.

Möjligen stannade Fredrik till vid Gästgiveriet i Sanda under nån färd ut till Ornö, kanske finns det kungligt blod i några gamla Österhaningesläkter?

Kanske installationen är värd ett besök nu när löven sakta faller, syns tydligt intill vägen.

sten2 sten

Foto: Sune Nilsson, Stefan Jansson

 

1 kommentar

  1. Lennart Sundelius

    Det jag fått lära mig är att stenarna är ett minnesmärke över truppsammadragning på Sanda gärde inför vidare transport via fartyg ut i krig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑