Hembygd i Haninge

Fyndet på Tingshusvinden blev “posthistoria”.

Att vi i Gillet har en fantastisk föreningslokal i Häradets gamla Tingshus är vi alla överens om.
Men den är inte vidare lämplig för den museala verksamhet som borde vara högprioriterad inom varje hembygdsförening med självaktning.

Vi har mycket begränsade  utrymmen på den övre våningen, i den gamla tingssalen, där vi kan visa konkreta föremål ur bygdens historia.
Bristen på utrymmen gör att de fynd och gåvor som vi löpande får från våra medlemmar (och andra) ibland får stuvas undan på andra ställen och inte kommer våra besökare tillgodo.

Vinden på Tingshuset, mörk, kall och trång, är ett av dessa ställen där detta material hamnar. För att tas om hand senare…

Fyndet blev en liten historia….

Sonja Borggren som ansvarar för våra utställningar gjorde för några veckor sen ett besök på vinden och ett försök att “inventera” våra dolda skatter och fann bl.a. ovanstående unika handritade karta över “Lådbrevbärarlinje 4002, Västerhaninge” från 1949.
Det är oklart varifrån  den kommit och hur länge den funnits där.

Kartan är uppfodrad på en masonitskiva och lite skadad och sliten.

Här på Klockargatan 5 fanns posten i Västerhaninge mellan 1949-1969.

Den lokala posten fanns vid den här tiden i den nybyggda tvåvåningsvillan på Klockargatan 5, byggd av åkaren Gustaf Hjalmarsson.

Posten hade sedan början på 1900-talet funnits tillsammans med järnvägsexpeditionen i Västerhaninge stationshus men flyttade 1949 till den Hjalmarssonska villan där den blev kvar till Västerhaninge Centrum kom till 1969.

Vinjetten, en stiliserad signatur, OR

Om lådbrevbäraren Olof Rosdahl

Signaturen OR på kartan står för den dåvarande lådbrevbäraren Olle Rosdahl, född 1901 i Duvbo-Spånga. Han hade brevbäraryrket som komplettering till sitt lilla lantbruk Nygården i östra Ribby.

Sonen Åke, född 1934, berättar att fadern omkring 1950 kämpade med den den här kartan vid köksbordet om kvällarna och att den sedan hängdes upp på brevbärarexpeditionen.

I aftonlampans sken med en av tvillingdöttrarna. Foto Åke Rosdahl.

Olle Rosdahl blev “nybyggare” i Västerhaninge år 1923. Han köpte tillsammans med sin mor den obebyggda fastigheten på höjden strax före Blåkulla av Hem på landet.
Han låter under de närmare åren uppföra både bostadsfastighet och ekonomibyggnader och när det står klart 1928  gifter han sig med den två år äldre Elna Lindqvist.
Han köper till lite mark 1930 av Erik Jansson på Solhem och får då en brukningsareal på 10 tunnland.
Han kallar det lilla lantbruket för Nygården men i folkmun sa man Blåkulla även om denna gård.

De får tillsammans fyra barn, sönerna Gunnar 1931, Åke 1934 samt tvillingflickorna Berit och Anita år 1941. Under vissa tider fanns här också några fosterbarn.

På gården fanns som mest fyra kor, en arbetshäst, grisar och höns. Man hade spannmålsodling men också potatis, grönsaker och bär som såldes nere i Årsta Havsbad.
Under 30-talet och fram till mitten av 40-talet kompletterades inkomsterna med att Olle vintertid arbetade i skogen åt Kyrkan och Ribbybönderna och att hustrun Elna tvättade åt stadsborna.

Elna och Olle Rosdahl.

Nygården, mor Elna på väg till ladugården. Foto Åke Rosdahl.

 

T.v. syns Nygården och ladugården samt den lilla tvättstugan, t.h. ligger Blåkulla eller lilla Ribby som idag är en större hästgård. Fotot från höjden vid Örknoga backe av Åke Rosdahl.

När posten omorganiserades i mitten på 1940-talet anställdes Olle som samhällets första lådbrevbärare. Det fanns c:a 200 hushåll i detta distrikt och det avverkades i ur och skur varje vardag per postcykel.
Han inledde arbetsdagen i arla morgonstund med att möta upp posttåget vid stationen för att sedan sortera försändelserna efter den upplagda turen och gav sig sedan ut i samhället.
Under normala förhållanden var han klar vid middagstid men efter lite mat och vila var det dags att möta upp eftermiddagens posttåg vid tretiden.

Olle Rosdahl körde sin sista posttur 1966 men blir kvar på gården till 1975. Han och hustrun flyttar då till Bergshamra. Olle avlider 1977, hustrun hela 22 år senare, några månader före sin 100-årsdag.

Sonen Åke berättar att fadern ofta tecknade och målade vid köksbordet och att han dessutom skrev små uppsatser om sin vardag. Allt detta eldade han upp på äldre dar.

Tänk vilken skatt som gick upp i rök!

Karta från 1933

 

Åke Rosdahl på återbesök i Västerhaninge på senare år.

Nedanstående bilder från Åke Rosdahl.

Olle Rosdahl

Olle Rosdahl.

Nygården i vinterskrud.

Nygården i vårtider!

 

 

 

1 kommentar

  1. Conny Höjd

    “Posttåget” som posten kom med var en särskild vagn som kallades Postkupé 248.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑