Hembygd i Haninge

Goda nyheter för oss släktforskare!

Riksdagen har nu beslutat att Riksarkivet får 10 miljoner för att ge fri tillgång till sin digitala information från den 1 februari 2018.

Då kan alla intresserade släktforska gratis från sin hemmadator!

Läs nedan deras pressinfo.

Fri tillgång till digital arkivinformation den 1 februari 2018

2017-12-08

Riksdagen beslutade den 6 december om budgeten och därmed är det klart att Riksarkivet får 10 miljoner kronor för att kunna göra digital arkivinformation fritt tillgänglig, i enlighet med regeringens förslag.

Regeringen vill att Riksarkivets digitala arkivinformation ska bli fritt tillgänglig. Idag måste man betala en abonnemangsavgift (folkbibliotek, skolor, universitet och högskolor undantagna).

– Vi avser att släppa den digitala informationen fri den 1 februari 2018. För oss är det mycket glädjande att Riksarkivet får möjlighet att göra samhällets digitala arkivinformation gratis för alla. Nu arbetar vi med att skapa de tekniska förutsättningarna för att släppa informationen fri. Vi kommer att återbetala inbetalda abonnemang som löper på längre tid än till 1 februari, säger riksarkivarien Karin Åström Iko.

Släktforskare är idag den enskilt största grupp av användare som hittills använt Riksarkivets digitaliserade arkivhandlingar. Det kommer fortsatt att vara en viktig användargrupp men nu ges möjlighet till en breddad och fördjupad användning för andra intressenter.

Öppen data i steg två

Riksarkivet planerar att genomföra förändringen mot öppen och fri digital arkivinformation i två steg. Först tas abonnemangsavgiften till den digitala forskarsalen bort. I ett andra steg görs informationen tillgänglig som öppen, länkbar och maskinläsbar data.

– Den blir då en del av den växande mängden öppna data från offentlig sektor. Min förhoppning är att innovatörer tar chansen och skapar bra produkter för medborgarna, säger Karin Åström Iko

Riksarkivet har sedan 2016 i uppdrag att främja myndigheters arbete med öppna data. I uppdraget ingår att utveckla och förvalta Sveriges nationella portal för öppna data, oppnadata.se.

Läs riksdagens beslut här 
Läs regeringens pressmeddelande från den 18 september här  
Läs Riksarkivets rapport här om förutsättningarna för att tillgängliggöra myndighetens digitala arkivinformation avgiftsfritt och som öppen data, från maj 2017 (pdf).
Läs pressmeddelande om nya Digitaliseringsmyndigheten på portalen för öppna data

Kontakt
Helena Långström

Visa hela nyhetsarkivet

1 kommentar

  1. Lasse Evertson

    Äntligen får vi tillgång till något som tillhör hela svenska folket. Det är roligt för många av oss att på ett billigare sätt än förut få reda på vad våra förfäder gjorde och levde av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑