Motorcykeltävling på landsvägarna i Haninge!

8125159096_4122386068_o

Annons i Stocholmstidningen 1932

I går söndag den 13 sept var stora delar av vårt samhälle avspärrat pga ett cykellopp. Trevligt för många, kanske till besvär för de allra flesta.

Något liknande hände även på 1930-talet, men de avspärrade grusvägarna var då inte så högfrekventerade och det gällde tvåhjuliga fordon med motor!

Mellan åren 1930-32 kördes det motorcykeltävlingar efter landsvägarna i våra trakter.

Starten gick vid Solberga Prästgård, sedan Hesslingby, Kikartorp, Kalvsvik, Snörom , Jordbro gravfält, Björklund  till Västerhaninge Prästgård, där depån fanns. Sedan ut på den ganska nya vägen ner till Solberga. Varvet mätte knappa 9 km och varvtiden var strax under 6 minuter. På den s.k. Österhaningerakan lär det ha gått i 170 km/t !

 

TTkarta

Karta över bansträckningen. Parkeringar fanns bl.a. vid Kyrkskolan och i Gullvivshagen och man campade i Snöromshagen.

Förarna hade möjlighet att träna på banan i förväg, den var då inte  avlyst.Detta ställde till en del incidenter men inga större olyckor eller skador. Däremot var ljudet från de trimmade motorerna ett gissel för innevånanarna, ryktet säger att tom landsfiskalen i Tungelsta stördes.

Skepp 32

Här, i mitten, segraren i 1932 års lopp, Ivar Skeppstedt. Han var anställd fabriksförare för Husqvarna men hade tidigare kört både FN och Royal Enfield. Se den strame polisen i bakgrunden, kunde det vara vår landsfiskal?  Ser han inte lite trött och irriterad ut?

Enligt vittnesuppgifter var tävlingarna välbesökta av både unga och gamla och tom kyrkoherde Froste var på plats, han hade ju inte så lång väg att gå….

Läs Mats Nilssons mera utförliga artikel här: Stockholmsloppet på 30-talet