Hembygd i Haninge

Millimeter-Kalle, en verklig yrkesman…

2691987047_0a9687853f_o

Ett gediget hantverk!

Hängrännor och stuprör i trä

När Axel Carlsson i början på 20-talet byggde sin villa på Tungelstavägen i Västerhaninge, norr om ICA, finns fortfarande kvar, tillverkade han dessa av solitt trä.
Lämpliga stammar borrades ur för stuprören, på samma sätt gjordes hängrännorna men delades på längden. Ett fantastiskt hantverk!

Även inomhus fanns komplicerade konstruktioner, vindsluckan med inbyggd trappa öppnades med ett lätt handgrepp och med hjälp av balanserade tyngder uppe på vinden gled luckan upp och trappan ner med ett vinande ljud som påminde om hydraulik.

2692799360_ec5bf8ee25_o

Villan på Tungelstavägen, foto från 2003

2686355712_a5e62d76ee_o

Axel Carlsson född 1876 i Madesjö, avliden 1956 i Västerhaninge

Du kan läsa mer här!

1 kommentar

  1. Harriet Andersson Bergvall

    Ojoj vilken nostalgitripp. Bodde granne med Karlssons tom. 1965, känner igen alla Axel och Elins barn, pratade ofta med Göte och Märta även träffat de andra barnen som ju alla i mina ögon var tanter och farbröder. Yngsta sonen Börje var gift och bodde och arbetade i Konsumhuset på Stationsvägen, lekte en del med dottern Eva Stina som var ett år yngre än jag. Var in i det röda huset några gånger och minns mycket väl “moster Selma” som levde till 1963, minns också Axel som en stilig farbror. Ibland tog jag genvägen över Otto Larssons tomt bakom vinbärsbuskarna och minns slipstenen som stod bakom huset bland träden. Börje med familj flyttade till Mariehäll 1954 men kom ofta till Västerhaninge så att Eva Stina och jag kunde fortsätta ha kontakt några år framåt. Harriet A Bergvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑