En annorlunda villa i Västerhaninge

Utansjö jp

Utansjö 2014

Efter gamla Nynäsvägens västra sida, omedelbart söder om Vintervägen ligger denna vackra villa som byggdes för drygt etthundra år sedan och fått behålla sin exteriör.
Den arkitektritade villan har ett mycket originellt utseende och var under många år dold för insyn av en tät häck vilket i kombination med dess ägare skapade en viss mystik hos Västerhaningeborna. Nuvarande ägare har dock öppnat upp och villan kan beskådas från Nynäsvägen.

Från sin del av Ribby sålde August Pettersson år 1909 ett markområde på 6 000 kvadratmeter då benämnt  Lillgården.  Köpare var Tora Peters, ogift dotter till kontraktsprosten August Teodor Pettersson i Österhaninge. Köpeskillingen var 1 100 kronor. Hon lät bygga en påkostad villa och flyttade in 1914 med sin mor Charlotta Karolina Pettersson, änkeprostinna sedan 1912. Det var väldigt noga med moderns titel, i vissa sammanhang tolkades den som ”ärkeprostinna”, vilket hon inte hade något emot.
Under några år bodde här till och från också systern Ingeborg. År 1932 flyttade brodern, byggnadsingenjören Tor Fritiof, hit från Stockholm. Syskonen hade förkortat sitt efternamn till Peters.

9606623202_ca05dec092_o

Fröken Tora Peters i unga år

Tora Peters var mycket engagerad i Röda Korset, Hemslöjdsföreningen och i kyrkans verksamhet. Hon arbetade också på folkhögskolan som lärare i trädgårdsskötsel.

Villan ritades av den norskättade arkitekten Karl Güettler. Han ritade ett antal exklusiva villor i Djursholm och i Nynäshamn, där han också är arkitekten bakom Kuranstalten. Andra kända verk är Högloftet på Skansen och stationshusen på Ostkustbanan.

I villan , av samhällets barn kallat ”Pepparkakshuset”, dör gamla änkeprostinnan Charlotta Karolina  1948.   År 1959 styckade Tora Peters av en tomt på Vintervägen och byggde där en enplansvilla dit hon och brodern flyttade.  Hon sålde samma år Utansjö till agronomen Sigvard Andersson.

Tor Fritiof avlider 1974. Tora avlider 1979, 97 år gammal.

Fakta ur Gillets “Gårdarna i Ribby” 2015