Hembygd i Haninge

Tippen, Valfrid Antipas Cederblad

image_pdfimage_print

En omfångsrik profil i gamla Västerhaninge….

Tippen HHG_1740, hög

Sortering av dagens fångst med hjälp av hustrun Edla

Alla Västerhaningebor med några år på nacken minns honom som ambulerande fiskhandlare! Han handlade dock med det mesta, skrot, kreatur och fastigheter.
Själv köpte jag ett par gamla militärskidor av honom på 50-talet!
Han var en mycket vänlig man i de flesta sammanhang men blev lite kontroversiell i umgänget med sina kvinnliga kunder när han styrkt sig under storvästen!

Läs en kort artikel om honom här: Tippen, en liten presentation

Tippen

Valfrid Antipas i unga år när han skrev in sig på sjömanshuset men mönstrade aldrig på!

4 kommentarer

 1. Bengt " Acke" Andersson

  Som barn på 60-talet hörde jag många historier om ” Tippen ” vid kaffebordet där
  föräldrarnas vänner också var gamla västerhaningebor, nedan följer några stycken . Historiernas äkthet kan jag inte garantera.

  En nyinflyttad till VH hade bara hört att hette ”Tippen”, så när hon tilltalade honom så kallade hon honom för ”herr Tipp”, vilket inte var populärt.
  Damen ifråga blev med mustigt vokabulär ombedd att fara till varmare ställe.

  En fru tyckte att torsken han sålde var röd i ögonen vilket renderade följande svar. Gå ner på 70 meters djup själv så får vi väl se om inte du blir röd i ögonen
  också Kärringjävel.

  • thommy hultberg

   Jag växte upp på Ringvägen 10 och minns så väl ” Tippen ”. Han fiskade och hade till en början en gammal buss som förråd och samarbetade med en annan man ( tror han hete Bengtsson, ej alls säker ). Hans fiskaffär låg nedanför vår lägenhet på tian, bostaden deras var INTE i s:a hus som det står i presentationen utan en bit bort några portar höger från Berggrens tobak. Sedemera hyrde han ett bilgarage och han stod ofta utanför med flakmoppen, fisknät och hyl. Affären blev underkänd av hälsovården och han blev väl i princip vräkt därifrån. Han avskydde att bli fotad, en del ville ha honom på bild!
   Julgranar till jul- och han brukade säge- ” Pissa i julgransfoten så står den sig brta ”. Kul se de få bilder som finns- kanske någon har privata bilder hemma? FRun hade väl inte alltid så lätt. En gång ramlade han i sjön och kom hem med en filt som klädesplagg- full självklart!

   • thommy hultberg

    Sökte nu för några dagar sedan efter Tippens gravsten, letade som en tok på kyrkogården! Fick gravnummer av Svempa ( klasenius ) och- STENEN ÄR BORTTAGEN! Har nu i dag ringt till kyrkogårdsförvaltningen och de skulle utreda huruvida den finns kvar. Trist när sådant händer, de hade inga egna barn och kanske inga anhöriga kvar alls. Förbereder lite personliga skildringa om Ringvägens början, och där är ju Tippoen en självklar ingridiens.

  • Jerry Åberg

   Jag har också hört berättas, att när han sålde fisk på torget vid Årsta Havsbad och klockan blev 8 på lördag morgon, lär ha ha släppt en brakare och sagt: Nu gick startskottet käringjävlar! Huruvida det är sant vet jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑