Hembygd i Haninge

Tippen, Valfrid Antipas Cederblad

En omfångsrik profil i gamla Västerhaninge….

Tippen HHG_1740, hög

Sortering av dagens fångst med hjälp av hustrun Edla

Alla Västerhaningebor med några år på nacken minns honom som ambulerande fiskhandlare! Han handlade dock med det mesta, skrot, kreatur och fastigheter.
Själv köpte jag ett par gamla militärskidor av honom på 50-talet!
Han var en mycket vänlig man i de flesta sammanhang men blev lite kontroversiell i umgänget med sina kvinnliga kunder när han styrkt sig under storvästen!

Läs en kort artikel om honom här: Tippen, en liten presentation

Tippen

Valfrid Antipas i unga år när han skrev in sig på sjömanshuset men mönstrade aldrig på!

7 kommentarer

 1. Bengt " Acke" Andersson

  Som barn på 60-talet hörde jag många historier om ” Tippen ” vid kaffebordet där
  föräldrarnas vänner också var gamla västerhaningebor, nedan följer några stycken . Historiernas äkthet kan jag inte garantera.

  En nyinflyttad till VH hade bara hört att hette “Tippen”, så när hon tilltalade honom så kallade hon honom för “herr Tipp”, vilket inte var populärt.
  Damen ifråga blev med mustigt vokabulär ombedd att fara till varmare ställe.

  En fru tyckte att torsken han sålde var röd i ögonen vilket renderade följande svar. Gå ner på 70 meters djup själv så får vi väl se om inte du blir röd i ögonen
  också Kärringjävel.

  • thommy hultberg

   Jag växte upp på Ringvägen 10 och minns så väl ” Tippen “. Han fiskade och hade till en början en gammal buss som förråd och samarbetade med en annan man ( tror han hete Bengtsson, ej alls säker ). Hans fiskaffär låg nedanför vår lägenhet på tian, bostaden deras var INTE i s:a hus som det står i presentationen utan en bit bort några portar höger från Berggrens tobak. Sedemera hyrde han ett bilgarage och han stod ofta utanför med flakmoppen, fisknät och hyl. Affären blev underkänd av hälsovården och han blev väl i princip vräkt därifrån. Han avskydde att bli fotad, en del ville ha honom på bild!
   Julgranar till jul- och han brukade säge- ” Pissa i julgransfoten så står den sig brta “. Kul se de få bilder som finns- kanske någon har privata bilder hemma? FRun hade väl inte alltid så lätt. En gång ramlade han i sjön och kom hem med en filt som klädesplagg- full självklart!

   • thommy hultberg

    Sökte nu för några dagar sedan efter Tippens gravsten, letade som en tok på kyrkogården! Fick gravnummer av Svempa ( klasenius ) och- STENEN ÄR BORTTAGEN! Har nu i dag ringt till kyrkogårdsförvaltningen och de skulle utreda huruvida den finns kvar. Trist när sådant händer, de hade inga egna barn och kanske inga anhöriga kvar alls. Förbereder lite personliga skildringa om Ringvägens början, och där är ju Tippoen en självklar ingridiens.

  • Jerry Åberg

   Jag har också hört berättas, att när han sålde fisk på torget vid Årsta Havsbad och klockan blev 8 på lördag morgon, lär ha ha släppt en brakare och sagt: Nu gick startskottet käringjävlar! Huruvida det är sant vet jag inte.

 2. Anita Cederblad Lindborg

  Tippen var min morbror. Vi är 3 st. Syskonbarn till Tippen:Anita Cederblad Lindborg. Roland Cederblad. Kristina Cederblad Sone.Vår mor Asta var hans syster.
  Vi träffade Tippen spor.under uppväxten, ngn gång var vi ute o fiskade med honom. Det var ganska kul att träffa honom, spänn. Det var länge sedan han dog. Även vår mor dog tidigt 1961, 57 år. Idag var vi på kyrkogården o letade efter hans grav, kunde inte hitta den, EDLA hans lilla fru låg ju där också. Edla var syster till IVAR LO JOHANSSON. Träffade aldrig Honom.
  För ngr år sedan då tittade jag på
  Fartygslistor o där förekom Tippen två ggr.son ankomm. Till ön där frihetsgudinnan står. Glömt namnet. Alla invandr. O. andra som kom m båt, bedömdes där o fick väl sitta i viss karantän. Spanskan grass. Ju 1918 ca. Själv sa han att han blivit torpederad o räddad 2 ggr. Han var borta hemifrån i 5 år.
  Hörde inte av sig på hela tiden. Plötsligt stod han hemma i stugan.
  Hemmet var en liten röd stuga i
  ‘Lindalen’? I Västerhaninge. Pappa
  Walfrid var skomakare. Senare bodde han o Edla i en liten stuga nära Nynäsvägen. Den stod kvar länge men nu riven, Använde som ngn slags byggfutt till vägjobbarna. Sen flyttade de till ringvägen.
  Vi har inte blivit kontakt. Ang graven.,men vi har ju också varit dåliga på kolla upp den. Hälsn. Anita C. L

 3. Sune Nilsson

  Anita!
  Verkligen roligt med din kommentar!
  Jag har inte detaljstuderat ditt inlägg men uppgiften om hustruns syskonskap med Ivar Lo är inte riktig!
  Ska ev. kontakta dej via mail!

 4. Olle Josephson

  Farsan tillhörde gänget som träffades i hans garage oxh inmundigade div spritsorter..farsan var visst den enda med bil..så han fick åka å handla..vet inte vart..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑