Hembygd i Haninge

Villorna på Kyrkvägen

En bild från 60-talets Västerhaninge

4391834528_9b9aea36b2_o

Fr.v. Alice Krantz villa, Västergården, Johan Nordéns villa och överlärare Karl Gustafssons villa. De tre bostadshusen revs inför centrumbyggnationen medan Västergården blev kvar in på 2010-talet.

Fotografen står ungefär där nuvarande Apoteket ligger.

Alice Krantz på Åby 1:9 var lärare på Kyrkskolan, maken Gustaf också lärare men aldrig i kommunen. De hade två barn, sonen Wimar och dottern Annhild. Alice Krantz köpte den obebyggda tomten redan 1942 men sålde den tre år senare till folkskollärarparet Gottfrid och Maria Nilsson som byggde villan. De hade fyra söner, Tore, Agge, Jörgen och Rolf. De sålde 1950 tillbaka den nu bebyggda fastigheten till paret Krantz och flyttade till Gotland.

2757419378_e08694dac7_o

Alice Krantz

Johan och Astrid Nordén på Åby 1:10 kom till samhället i början på  40-talet och bodde inledningsvis på Ryborg i Ribby. Johan var då lokförare och makan telefonist. Villan på Kyrkvägen byggdes 1945. Det fanns fem söner i familjen, Bengt, Ove, Bert, Johan Olof och Kjell Åke. På 50-talet startade man tvätteri i källaren på villan och dessutom en golfbana och kioskrörelse på mark arrenderad av Anders Hedén på Åby. Själva banan låg där nu Apoteks/Systembolagsparkeringen finns.
Johan Olof Nordén blev konstvetare och arbetade bl.a. på Bukowskis men drev också egen verksamhet. Dessutom medverkade han i många kulturprogram på TV.
När villorna på Kyrkvägen löstes in av kommunen inför byggandet av centrum köpte Nordén Sörgården vid Folkhögskolan av Elsa Sörlin.

Norden

Konsthistoriken Johan Nordén på en bild från 2007

Den tredje villan, Åby 1:12, byggdes 1945 av överläraren Karl Gustafsson, titeln är kanske att jämföra med dagens “rektor”. Han hade två döttrar Karin och Birgitta.
“Över-Kalle” undervisade mest på Berga Skola, var en barsk men rättvis herre som försökte fostra Västerhaninges drumlar i avgångsklasserna. Han sålde år 1956 fastigheten till Enny Wedin som drev kaféet i Villa Vega och från 1960 ägdes den av veterinären Carl Åke Tevell.

6061635270_605345627e_o

Karl Jonas Gustafsson

Om du vill kan du läsa Wimar Krantz´ personliga artikel om sina tidiga år i Västerhaninge; Minnen från Västerhaninge

 

 

2 kommentarer

 1. Mauritz Henriksson

  Du är duktig Du. Har läst allt. Godkänt. Skall bättra mig senare.

 2. Bengt andersson

  På 60-talet har jag för mig att familjen Tevell bodde i ett
  Av husen, förmodligen i Gustavssons hus. Fru tevell var
  Tandläkare och sonen Fredrik gick i parallellklass till mig.
  Vi var med i vargungarna också

  Bengt ” Acke “. Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑