Hembygd i Haninge

Sparrebo i Tungelsta

Från adelshus till MC-klubb

2767563088_3f5f53546f_o

Sparrebo, Ålsta 20:1, år 1971. Foto Anders Karlsson

När man åker vägen mellan Tungelsta och Södertälje finner man på södra sidan av vägen, strax före Sorundavägen, ett par pampiga vita slitna grindstolpar med texten Sparrebo. En bit upp mot skogen skymtar man denna tvåvåningsvilla som har en lite speciell historia.

IMG_4310

Grindstolparna, mittemot vägen till Haga Gård.

Den byggdes omkring 1910 av den välbärgade adelsmannen direktören Bengt Silfversparre, därav namnet.
Bengt Silfversparre var typograf, hade egen verksamhet, och har bland annat gjort klichéer till den upplaga av Nordisk familjebok som man kan läsa på nätet under “Projekt Runeberg”.

Familjen Silversparre var skrivna i Stockholm, Sparrebo var bara ett lantställe för rekreation. När han avled 1954 sålde sönerna Ragnar och Wollmar stället som idag har beteckningen Ålsta 20:1

 

Ivar Lo-Johansson, som under några år i sin ungdom bodde på Djurgårdsgrind efter samma väg på 1910-talet, skrev i sin självdokumentära bok Analfabeten:

”Sista året jag gick i folkskolan hade vi varit fyra pojkar som tagit oss in i en liten förrådsbod som hyrdes av den ena adelsmannen,den som i Stockholm tillverkade klichéer och ansågs välbärgad.
Han var en mycket hygglig karl som ingen av oss bort ha ett horn i sidan till. Det var inte ens fråga om något rent bokstavligt inbrott. Vi hade bara behövt ta oss upp un­der taket till vedboden i skolan, där det fanns ett hål i väggen, så att det gick att slinka ner i redskapsbon. Ingen visste i ett sådant fall vem som först hittat på en kupp.
Vi hjälpte en mager pojke in genom hålet och han langade, medan vi andra tog emot det han skickade upp till oss. Där nere fanns ett par lådor fyllda av paket med spik som adelsmannen skulle ha till sitt bygge. Vi delade mycket noggrant på bytet, fast vi absolut ingen användning hade för så mycken spik. När vi stulit den visste vi inte ens var vi skulle göra av den. Vi gömde spikpaketen i skogen invid skolan, i stenrösen och lite varstans, där vi kunde komma åt.”

Ivar och kamraten Olles inbrott hos adelsmannen renderar i en ”rättegång” i skolan.

Lärarinnan satt vid rättegångstillfället rak och sträng i katedern som domare. Adelsmannen som målsägare hade inte brytt sig om att infinn utan han hade överlåtit alltihop åt henne. Jag vet inte om lärarinnan någonstans läst sig till hur hon skulle gå tillväga, eller om hon hittat på allt själv. Men hon avkunnade till slut domen. Varje pojke i de övre klasserna blev ålagd att betala två kronor till en särskild spikfond som skulle tillfalla spikens ägare. Det var möjligt att bötesmedlen inte skulle komma att täcka eller tvärtom översteg värdet av det stulna. Men lärarinnan hade funderat ut just det beloppet. Både skyldiga och oskyldiga straffades i och med det lika.”

Sparrebo var under några år på 70-talet lubblokal för motorcykelklubben ASPES, förkortningen lär ha stått för “Allt Skit På Ett Ställe”!

Blev sedan efter renovering åter bostad och i ett inlägg på Facebok för några år sedan lade dåvarande ägaren Magnus Stjernqvist ut denna bild från 2006 på nätet.

10311140_10201869899052350_5193845560743988196_n

 

1 kommentar

  1. Magnus Stjernqvist

    Mycket intressant läsning. Vi äger fortfarande fastigheten. Den vänstra grindstolpen på bilden ovan blev i somras krockad av en taxibil. Taxibilen skulle svänga in på våran väg, bakom kom en lastbil i hög fart och körde in i taxin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑