Hembygd i Haninge

Nordéns golfbana

Nöjescentrum i slutet på 50-talet

2691479207_5c5c18ecf8_o

Nordéns golfbana, låg där nuvarande Apoteksparkeringen finns. I bakgrunden Åbyskolan och Västergården, dåtidens ålderdomshem.

På prästgårdens gamla potatisåker och skogsdungen mellan det nybyggda kommunalhuset (nuvarande biblioteket) och Kyrkvägen anlade Johan Nordén i mitten på 50-talet ett litet nöjescentrum för ungdomarna i samhället. Det var en 18-håls minigolfbana, en kiosk och en liten scen.

Det blev en träffpunkt för oss unga,  och för all del även lite äldre, där vi kunde roa oss, äta korv och glass och dricka Saftkobbel!

 

Johan Nordén som byggt en villa på Kyrkvägen och varit lokförare på SJ, hade nu ett tvätteri i källaren blev nu Västerhaninges nöjeskung!
Tillsammans med hustrun Astrid och sönerna Ove, Bert och Johan J:r drev han anläggningen under några år.
Framförallt golfbanan drog till sig intresset och vi kämpade alla för att klara de 18 hålen under 20 slag! Det var den vanliga designen på banorna, väderkvarnen, det uppskurna bildäcket och uppförsbacken med backspärren.  När man ibland lyckades håla på nummer 18 rullade bollen via en tunnel in i kiosken och rundan var över.

År 1958 var det inofficiellt “klubbmästerskap” och samhällets proffs gjorde upp om titeln. De tävlande var Gunnar Huge, son till stinsen Nils Huge, Uffe “Bubben” Johansson, son till Konsumföreståndaren Sigge, Owe Nordén, på hemmabanan, Lennart Ramström vars far var ortens droskägare, Göran Hjalmarsson, åkarson, Bengt Pettersson, Idrotts-Pelles son från Vallby och Bernt Nordström, lokal fotbollslegend.

Ortens meste golfspelare, Kurtan Viberg, som alltid i uniform spelade för Televerket, skulle nog ha platsat i finalfältet men fick startförbud pga sitt dåliga humör och tjurade i veckor. Till hans fördel ska dock sägas att han länge hade banrekordet, När han tappade denna position bojkottade han Nordéns golfbana och satsade på en karriär som linjeman på fotbollsplanen,

2692442565_522ba9704b_o

Startfältet sommaren 1958, Här finner vi en blivande åklagare, en blivande ICA-handlare och en blivande psykolog. Och dessutom en vägmästare! Gissa gärna vilka! I bakgrunden Klockargården och Åbyskolan.

Klubbmästare blev Lennart Ramström, han fick en guldklubba vid prisutdelningen.

På scenen i skogsdungen var det uppträdande på lördagskvällarna, oftast med Bosse Larsson som ledare och med några ur hans lokala revygäng. Jag minns bl.a Rune Bjerkesjö och Bosses syster Gunnel. Men också glada yngre estradörer som utan större framgång försökte sig på underhållningsbranschen.

Korta fakta om Johan Nordén J:r:

Han beskrivs i Wikipedia “som en mediepersonlighet och företagare i auktionsbranschen”.

Inom TV var Nordén bland annat programledare för “43 rum och kök” och “Otroligt antikt”. Fram till början av 1990-talet var Nordén vd för auktionshuset Bukowskis.

Efter avhoppet från Bukowskis i början av 90-talet grundade han Nordéns auktioner.

1999 sålde han av större delen av verksamheten till Crafoord Auktioner. Runt millennieskiftet var Johan Nordén även inblandad i två nätauktionshus, Own och Bidlet.

Han har vid ett flertal tillfällen besökt Tingshuset med trivsamma föredrag och värderat antikviteter.

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Siv Öhman

    Jätteroligt att få veta om gamla tider och kul att se gamla bilder….

  2. Bengt " Acke " Andersson

    Lekparken som den kallades var en riktig samlingsplats för oss yngre,då även
    Gungställningar och rutschkana fanns i anslutning till minigolfbana. Då jag var i 8-9 årsåldern fick jag ej cykla med de något äldre killarna till Årsta havsbad då min mor tyckte att trafiken var för farlig, så jag fick 1 krona att
    Spela golf för istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑