Hembygd i Haninge

Blåkulla eller Lilla Ribby samt Nygården

Blåkulla, (Ribby 2:75 och 2:69), kallades också Lilla Ribby.

2783845954_9374c564fb_o

Blåkulla på 1930-talet, finns kvar men naturligtvis ombyggt.

Enligt Lantmäteriet finns det 27 platser i landet med detta sägenomspunna namn. Vårt Blåkulla är beläget sydost om samhället på gränsen till Österhaninge och är en avsöndring från Ribby 2 år 1919.

Blåkarta

Blåkulla på 1951 års ekonomiska karta. Vägen dit går från Nynäsvägen över de öppna fälten. Strax öster om gården går nu motorvägen.

 

Ägaren sedan 1919, J.H. Edmark, var aldrig skriven här utan sålde 1921 till lantbrukaren Johan Oskar Eriksson och makan Anna Lovisa. De flyttade efter ett år till Österhaninge. Ny ägare från 1922 blev Mattias Lindewall, född 1892 med hustrun Syster. Familjen kom från Lossa i Uppland. Lindewall bedrev trädgårdsmästeri här under sin verksamma tid.

8538378511_a27ac8371b_o

Syster och Mattias Lindewall.

Det fanns tre barn på gården Brita, Inga-Britt och Karl Gösta.
Dottern Brita gifte sig 1944 med brädgårdsförmannen Allan Göthblad och paret byggde eget i Norrskogsområdet och samma år såldes Blåkulla och Mattias och Syster flyttade till en villa på Stationsvägen.
Dottern Inga-Britt som var sex år yngre än Brita flyttade till Karlskrona och gifte sig där 1948 med Bror Nilsson. De tog tillsammans namnet Nestlander.

Den  lilla gården köptes av Märta Schedin och med henne flyttade också lantbrukaren Gottfrid Sahlberg in. Märta hade med sig sin son Börje och Gottfrid hade med sig sina barn Birger, Karin och Torsten. Den senare blev kvar i samhället som välkänd köpman. Blåkulla blev nu mera lantbruk än trädgårdsodling.

Märta Schedin sålde Ribby 2:71 till Oskar Gerhard Larsson 1947. Via mellanhänderna Henning Möller och Stig Adling övertog HSB den obebyggda marken 1954. Delar av markerna såldes 1958 till lantbrukaren Carl Sundelius, ägare till angränsande Husby i Österhaninge men också till en av Ormstagårdarna.
Efter Märta Schedins död 1960 övertogs den bebyggda delen av 2:75 av poliskommissarie Martin Gustafsson, som sålde till Gerhard Almqvist 1967. Det är denna del av Ribby som nu är känd som Blåkulla Ridskola. 

Nygården

Småbruken Ribby 2:70 och  2:76 köps 1923 av Olof Rosdahl, född 1901. Säljare är Hem På Landet. År 1930 köper han  intilliggande Ribby 2:68 och 2:74  av Erik Jansson på Solhem som ägt och brukat denna obebyggda mark sedan 1919. Arealen blir då tio tunnland och lite skog. Detta lantbruk kallas Nygården men i folkmun också Blåkulla.

Det är Rosdahl som låter bygga både bostads- och uthus på kullen väster om Lilla Ribby. Han kommer hit tillsammans med modern, änkan Augusta Amanda, f 1860. Hon har med sig fyra fosterbarn, två pojkar och två flickor.

Olof Rosdahl gifter sig 1928 med Elna  Lindqvist, f 1899, hon har med sig sonen Stig William, f 1924. De får gemensamt sonen Gunnar Karl Olof år 1931 och Åke Olof 1934 samt 1941 tvillingdöttrarna Berit och Anita.
Olof Rosdahl kombinerar sitt lantbruk med att vara cyklande brevbärare i samhället. Han avlider i Västerhaninge 1977.
Nygården drabbades av brand på senare år

De båda små lantbruken på Ribbys utmarker var s.k. småbruk som såldes av exploatören Hem på Landet omkring 1920. Det fanns ett flertal till på Ribbymarker inne i samhället, bl.a. ett antal efter nuvarande Floravägen.
Det fanns på den tiden en definition vad “småbruk” stod för och det var egentligen en del av egnahemsrörelsen som startat i början på 1900-talet för att motverka en oönskad emigration. För både småbruken och egnahemmen gällde speciella och goda lånevillkor via staten och så här beskrivs förutsättningarna för småbruken för att få låna upp till 15000 kronor:

 “jordbruk i egentlig mening ska kunna idkas och inkomsten däraf kunna afsevärdt bidraga till lägenhetsegarens uppehälle; men det understrykes, att ingen jordbrukslägenhet borde vara så stor, att en arbetare därå hade full sysselsättning och således genom dess förvärfvande upphörde att vara arbetare i egentlig mening och i stället inginge i de egentliga jordegarnas klass”.

 

1 kommentar

  1. Monika Nordh

    Branden måste ha varit efter 1980 när jag tänker efter. Familjen som blev av med sitt hem hette Mälhammar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑