..Huldas Karin och Maj på Malö!

Via Gillets hemsida fick vi en förfrågan om ”backstugan Marieberg” från Britt Petersson i Sorunda.

Eftersom jag är född på Marieberg i Fors fick jag den på mitt digitala bord men det visade sig vara en feltolkning, gällde ”backstugan Marieborg”, tidigare känd som Polisen och kanske Knapbrotorp.
Då jag skrivit lite om den hade jag lite uppgifter som jag delade med mig till Britt i Grödby som visade sig vara gift med en dotter-dotter-son till Henning och Maja (Maria) Karlsson som köpte stället 1898, Hon bodde där till sin död 1942.

Jag gjorde en liten släktutredning och kunde koppla samman Britt med Hugo och Åke Karlsson i Västerhaninge som är kusiner med Britts makes mor, Dagny Pettersson. För oss Västerhaningebor är Hugo och Åke söner till Erik ”Skat-Erik” Karlsson, väl känd profil.

Henning och Maja hade utöver Erik ytterligare fem barn som uppnådde vuxen ålder, en av dessa var inblandad i en tragedi med dödlig utgång på Fors 1914.

 

Britt Petersson är född Olsson i Lysekil, hennes mor på Flatön. Hon tillbringade barndomssomrarna hos sin mormor där ”handelsman Flink” hade sin handelsbod och där ”Maj på Malö” lade till med sin eka.

Flink

Gustav Johansson och Maj Strömberg framför handelsboden vid Stätte- brygga, bild från 40-talet.

Britt berättar i ett mail till mej om Gustav Johansson, handelsman Flink och flickorna på Flatön:

Gustav var en väldigt sympatisk och snäll man. Han stod så sävlig och lugn i sin affär och intet hastade honom. Det såg väl Taube, därav namnet.

När jag var barn arbetade mammas båda yngre bröder i affären i var sin period. Varje dag hämtade jag posten åt mormor som kom per liten båt åkandes i alla väder. Om posten dröjde kunde jag få en “dricka” som jag satt på trappan och drack. En egen dricka på den tiden var ren och skär lyx.

Gustav hade ett litet rum innanför affären och där vette fönstret ut mot Malön. Där satt Evert Taube på 40-talet när han bodde på Ängön ofta och filosoferade. Han var då i 50-årsåldern. Vid ett tillfälle såg Taube att en vacker flicka komma roende från Malön och frågade vem det var – jo det var Maj på Malön. Så kom den visan till.

Maj träffade aldrig Taube personligen. Hon var ca 17 år vid detta tillfälle och gifte sig sedan med mammas kusin Konrad Strömberg.

Evert Taube bodde i en gård på Flatön, hos Anders och Hulda. De hade en son som hette Rutger (finns med i envisa). Han gifte sig med en annan kusin, Konrad Strömbergs syster, och var bosatta på Anders och Huldas gård på Ängön som är den norra delen av Flatön.

Så här berättar Britt vidare, nu om Anders och Huldas dotter Karin:

Anders och Hulda Johansson hade en dotter Karin. År 1943, (hon var tonåring då) var hon hos sin mormor Sandra på Flatön och hjälpte henne att “byka tvätt”. Hennes mormor Sandra bodde i ett litet torp alldeles som vägen svänger skarpt på väg ner till Stättebrygga och Handelsman Flink

Just i den svängen går avtagsvägen ner till min mormors hus.

Men i alla fall stod Karin där utanför huset och bykte och det rök under den stora tvättgrytan där hon eldade. Röken syntes nog från Flinks eller om Taube passerade huset. Han blev i alla fall inspirerad av det hela och skrev visan. Men något giftemål var det aldrig tal om det var poetens diktarglädje.

Flink 2

Handelsboden från samma tid, drevs som restaurang fram till 2011

Om man gillar Evert Taube så finns det ett barn till Huldas Karin, Eva Jarnedal, som spelar och sjunger. Har spelat in skivor. Gruppen heter Öbarna och deras “Inbjudan till Bohuslän” är helt fantastisk.

Lyssna på den här: