En välkänd vy för många?

2692310954_0e171b99c5_o

Tectors grustag, det väldiga sorteringsverket. Bilden troligen från 1960-talet, men före 1967, vänstertrafik gäller. Hör nere till vänster finns nu Hanvedens idrottsplats.

För oss lite äldre Västerhaningebor ger denna vy en del nostalgiska känslor. Det är gamla Nynäsvägen i riktning mot huvudstaden, strax norr om samhället. Grustaget kallades “Tectors” och trots ivriga efterforskningar har jag ingen förklaring till vem Tector var. Troligen den person som startade verksamheten. Kan man få någon hjälp?
Googlar man får man en del om “mördaren Tector” som tillsammans med kumpanen Hjert dräpte en Västerhaningebo nere i Sörmland år 1874, ingenjören Herman Upmark från Hammar. Han kan knappast vara aktuell i sammanhanget.

Grusåsen, en förlängning av Brunkebergsåsen(?) var full av grustäkter norrut mot Jordbro, det gick åt mycket grus och sten när miljonprogrammet och och infrastrukturen däromkring skulle genomföras.

Arbetsplatsen var olycksdrabbad och minst en haningebo fick plikta med sitt liv i en rasolycka. Dessutom var vägen här olycksdrabbad, “Tectorskurvan” var svår, med för hög fart från Stockholmshållet hamnade många bilar i terrängen.

Det byggdes en tjänstebostad åt föreståndaren söder om om själva täkten, med åren kom dock branten så nära att den måste rivas!

Tectors med villan med pil

En bild från väster över grusgropen, t.v. sorteringsverket och vid pilen villan på raskanten. Däremellan ser vi kyrktornet.

Jag minns ett par av föreståndarna, Calle Karlsson, “Snus-Kalle” som ständigt hade en halv dosa Ettan under överläppen och körde omkring i sin svarta Ford-47:a, vi ungar var väldigt imponerade av Kalle och hans amerikanska bil!

Jag minns naturligtvis också Stig B Svensson, pga sitt ursprung och dialekt kallad “Skåningen”. Han blev också välkänd i politiska sammanhang, en tung socialdemokrat i dåvarande Västerhaninge kommun.

2764431595_fd518463fd_o

Stig B Svensson, slutade som ordförande i Västerhaninge kommunalfullmäktige

2693743970_755de289d5_o

Bilden tagen ungefär från platsen där bilparkeringen finns idag.

När grustäkten lades ner byggde kommunen en idrottsplats i gropen, numera flera fotbollsplaner och en ishall. Döptes till Hanvedens IP.