Josef Roséen, en av Västerhaninges få yrkesodlare!

8597360221_23c4163eb7_o

Josef var född 1898 på godset Geddeholm i Irsta i Västmanland och avlider i Västerhaninge 1968.

Tungelsta var redan i början på 1900-talet fullt av trädgårdsmästerier och var under många många år tillsammans med Hässelby huvudstadens leverantör av grönsaker och blommor.
I Västerhaninge var det betydligt ovanligare med yrkesodlare. Kanske var jordmånen sämre där?

Uppe på gärdena i öster vid Blåkulla fanns Mattias Lindewall, På Ribbyberg fanns familjen Augustsson/Wattenström och efter nuvarande Floravägen några mindre odlare.

 

Och på Tungelstavägen, norr om dåvarande fotbollsplanen, Josef Roséen. Han kom i början på 30-talet från en anställning hos Gideon Wolmer i Tungelsta.
Han byggde två växthus och en liten provisorisk bostad i ett av dom, flyttade in med hustrun Elsa och döpte stället till Rosåkra. Några år senare bygger han en villa och man får barnen Börje och Maj.

8597360077_499492ac0f_o

Ett av växthusen med den lilla bostaden.

8597360169_69be283574_o

Villan byggdes i mitten på 30-talet, kallades Rosåkra. På 50-talet byggdes det till en liten affärslokal på norra gaveln.

Josef Roséen var en snäll och timid man med frireligiös framtoning, han var baptist.
Den timide Josef hade dock två problem, närheten till fotbollsplanen och byns finniga lymlar!

Verksamheten på fotbollsplanen var i full gång då Roséen  började bygga sina glashus intill norra kortsidan av planen, kanske anade han framtida bekymmer……
Etableringen var ju inte så lyckad, misslyckade anfallsavslutningar vid träning och matcher hamnade ofta inne på trädgårdsmästeriet och inte alltför sällan på växthusen eller i drivbänkarna med glaskross som resultat.

Läs mera om detta problem och hans problem med byns ungdomar.

Roséen och Västerhaninges lymlar!