Ringvägen

9-an på Ringvägen för färd till Årsta Havsbad och Berga. Förväntansfulla passagerare på väg till “sportstugan” i Årsta en vårmorgon i april, okänt år,

Richard Roosvall, sommarboende i Årsta Havsbad sedan många år, har skrivit en artikel om busstrafiken mellan Årsta Havsbad och Stockholm förr i tiden. Den har varit införd i Årsta Havsbladet år 2001, en medlemstidning som han producerade.

Den bygger till stor del på minnen nedtecknade av en pionjär i sammanhanget, Runar Alvesäter, född 1929 i Dalarö.

RunarAlvesater1017

Runar Alvesäter, still going strong 2015. Det är Runars minnen som Richard Roosvall bygger sin artikel på . Runar själv har år 2010 givit ut en egen bok tillsammans med Leif Stolt, Bussminnen 1, Finns bl.a. på  Adlibris.

Han bodde som barn med familjen alldeles intill bussgaraget i Handen. Pappan arbetade på Busstrafiken Stockholm-Södertörn. Det föll sig naturligt att Runar också hamnade ”vid bussarna”.

Han började vid 17 års ålder som konduktör på linje 9 år 1946. När det var många passagerare som väntade, sattes det in extrabussar på turen. Den första bussen avgick då på ordinarie tur-tid, med ett mindre antal passagerare för att kunna ta upp fler under resan. Därpå skickades det efter extrabussar efter behovet, det kunde ibland vara upp till fem extrabussar på en tur, särskilt mot stan på söndagseftermiddagarna.

Runar tog busskort och började själv som chaufför 1951.

Ålle

Ändhållplatsen på Ringvägen, i bakgrunden Åhlén & Holm och Folksamhuset.

På senare år ägnade han sig åt “busshistoria”, läs artikeln där han bl.a. berättar om “busskriget mellan SJ och BSS”

Busstrafiken på Årsta och Berga