Sigrid Numans bälgkamera, väl använd!

Kamera2-1

En raritet, finns nu på Tingshuset

Sigrid Numan var född 1898 och kom med maken, bokbindaren Ragnar, till Västerhaninge och Vreta år 1923 med den då ettårige sonen Olle. Efter några år flyttar man till Fors.

Sigrid folkdr

Sigrid Numan i folkdräkt.

Det är här Sigrid skaffar kamera,  en ICA, och börjar fotografera sin familj, goda vänner och omgivning.
Det var ganska ovanligt med kamera i familjen på den tiden, om det fanns var det nån lådkamera som gav ganska dåliga bilder, Sigrids kamera var avancerad för tiden, hade bl.a. valbara slutartider. Den tillverkades i Dresden i Tyskland mellan åren 1910-35 av företaget ICA som år 1926 köptes upp av Carl Zeiss, den var ursprungligen avsedd för glasplåtar i storlek 9×12 men även att användas med film.

ica

Med denna raritet togs tusentals bilder genom åren varav hundratals nu finns i Gillets arkiv (många på nätet) och skänker glädje åt moderna Haningebor. Utan Sigrids bilder skulle den omfattande Forsdokumentationen vara betydligt fattigare, utöver de lokala bilderna från Fors har hon dokumenterat mycket av scoutrörelsen i Västerhaninge,där hon  och Ragnar var aktiva.

SigridFors1929

En typisk tidsdokumentation från Sigrids kamera, Fors Gård 1929.

Steens

…. och här familjen Steen på Lövvreten

Kameran skänktes till Gillet av sonen Olle år 2008 och finns nu på Tingshuset.