104

Axel Wenner-Gren (1881-1961) svensk finansman. Skapade en stor förmögenhet bl.a. via Elektrolux men misslyckade investeringar i Kanada och felaktiga satsningar på datorer förde honom mot konkurs. Här med hustrun Marguerite Gautier (1891-1973), amerikansk operasångerska.

Lennart Andersson i Fredriksborg berättar…

4748264416_f52dc683e4_o (2)

Lennart Andersson på verandan på Fredriksborg

Lennart Andersson (1930-2011) bodde sitt liv i de södra delarna av kommunen, i Häringetrakterna. Hans sista hem blev den gamla handelsboden i Fredriksborg som han byggde om till en fantastisk bostad med en hobbyverkstad av rang.
Halva det stora vardagsrummet lät han “inreda” med en vacker och väl fungerande modelljärnväg!

Han var mycket intresserad av och engagerad i sin hembygd och har bidragit med mycket material till Haningegillet,

I en artikel i Glimtar från 2003 berättar han för Inga Offerberg om livet på Häringe på Wenner-Grens tid. Här några utdrag, länk till artikeln i slutet på inlägget.

Då det var dags för kalas, anlände Wenner-Gren till Stockholm på sin lustjakt Southern Cross. Besättningen, som var av olika nationaliteter, anlände till slottet i förhyrda bussar. Majstång restes och barn och vuxna lekte ringlekar. Gårdsfolket och besättningen bildade var sitt lag och tävlade mot varandra i dragkamp, säcklöpning och i att bära potatis.

På en sådan fest, jag var väl  i 7-8 årsåldern, blev jag våldsamt skrämd av slottsfrun Marguerite Wenner-Gren. Hon kom emot mej och ville ta tag i mej med sina blodröda naglar, men jag gallskrek och trodde att häxan ville röva bort mej.

Marg

Han beskriver Wenner-Gren som mycket stilig, rakryggad, välklädd och korrekt. Hans hustru Marguerite tyckte om att klä sig i starka färger men gick i vardagslag omkring i något slags pyjamas och såg då inte så elegant ut,

Många välkända personer gästade Häringe, och en av dem var som bekant Greta Garbo, som hade sitt sovrum i ena gårdsflygeln. En gång trillade Lennart ner i Garbos säng, medan han höll på att koppla in en kristallkrona. “Tyvärr låg inte Garbo i sängen”. I flygeln fanns också, förutom personalens sovrum, en bowlingbana.

Bland gästerna på de årliga kräftskivorna minns jag Richard Burton, Elizabeth Taylor och Jussi Björling. Särskilt intryck gjorde Alfred Krupp von Bohlen und Halbach, därför att han hade en Karman Ghia. Senare köpte jag mig en likadan bil, dock i något sämre skick.

Hushållet på slottet förestods av John Carlsson, kallad Hov-Kalle. Enligt Lennart gick han alltid omkring med en tub Karlssons klister, redo att klistra tillbaka flisor och annat som lossnat. Till de stora festerna kom extra personal ut från det Wenner-Grenska hemmet i Stockholm.

118

Hovmästaren Carlsson framför ett porträtt på slottsfrun.

Lennart berättar också lite om skolgången i Östnora skola, om förvaltaren Beronius som hade Hitler och Göring på väggen i gårdskontoret och om kapellvaktaren Georg Fredén.

Läs hela artikeln här!