Hembygd i Haninge

Från tvåtakt till turbo, korta versionen

1959Saab_2000Embryot till det jag ovan menar var en garagelänga på Ruben Ramströms villatomt efter Nynäsvägen i Västerhaninge, längan nådde man med bil från Blåkullavägen. Tyvärr saknas bilder från denna tid och plats.

Där startade redaktören och Stig Johansson år 1961 en liten verkstad som ursprungligen arbetade med jordbrukstraktorer av märket Ferguson. Vi hade båda en bakgrund inom denna bransch, ett IC-OK ägt företag i Stockholm sålde och servade Ferguson och Massey-Harris på Rosenlundsgatan på söder och senare på Sofielundsplan i Enskede. Vårt företag fick det pampiga namnet Haninge Bil & Traktor!

21048138986_308b216975_o

Stig “Stickan” Johansson på lite äldre dar.

Fergusontraktorerna var marknadsledande i Sverige på den tiden och det fanns fortfarande en del jordbruk på Södertörn….

Inledningsvis fick vi många uppdrag av vår fd arbetsgivare att “rekonditionera” inbytestraktorer inför försäljning.

Ett problem uppstod dock efter något år, alla traktorer skulle ha störtbåge av säkerhetsskäl! Då fick vi inte in dom i verkstan, för höga!

Generalagenten för Ferguson i Sverige var AB Farming, ett dotterbolag till AB Nyköpings Automobilfabrik (ANA). Bolaget hade köps av SAAB år 1960 och koncernen övertog Philipsons i Stockholm som sålt SAAB-bilar sedan 40-talet.

Det fanns alltså ett samband mellan Fergusontraktorn och den puttrande tvåtaktaren, det var troligen anledningen till att det blev SAAB på Blåkullavägen!

På den tiden var nybilsförsäljningen hårt distriktsindelad och södra Södertörn tillhörde område Södertälje där återförsäljaren Motorkompaniet fanns nere vid Maren. Ägare var franskättade gentlemannen Henry Faurshau som en gång varit järnhandlare på Nynäsvägen i Handen.

Det blev ett samarbete med honom och efter en liten ombyggnad blev det plats även för en säljlokal i längan, så här i efterhand rent obegripligt hur allt fick plats! Under några år hade vi en försäljare på plats från Motorkompaniet, Ture Lekander, en trivsam gotlänning!

Vår först anställda mekaniker blev Nisse Bergman och några år senare Jack Winberg.

Nisse

Nisse Bergman, först anställd i firman, okrönt raggarkung på den tiden!

Tiden på Blåkullavägen var trivsam men långtifrån bekymmersfri, trångt och eländigt och vi fick jobba utomhus ibland för att klara av det ökande servicebehovet. Tvåtaktarna var lyckligtvis enkla att hantera, det mesta handlade om att byta tändstift, fördelarlock, brytarspetsar och topplockspackning……
Reservdelar måste hämtas nästan dagligen i Södertälje, undrar hur många gånger jag i alla väglag körde den numera s.k. Slingerbulten över skogen?
Faktiskt utan någon incident men många gånger var det nära….

Att jag blev reservdelshämtare berodde säkert på att jag själv insåg att jag var sämsta mekanikern i gänget!

Motorkompaniet drog sig ur samarbetet och vi fick ett direktkontrakt med SAAB-ANA Stockholm både på service och försäljningssidan och fick närmare till reservdelarna, nu gällde deras anläggning i Folksamhuset i Farsta.

Redaktören inledde sin bana som bilförsäljare! Med varierande framgång! Men det är en annan historia, kan dock med rent samvete faktiskt påstå att jag aldrig medvetet lurat någon bilköpare! Däremot blev jag  många gånger själv lurad av kunderna, vissa drog sig inte för att efter invärdering av bytesbilen sälja de relativt skapliga däcken till grannen och sätta på dennes totalslitna.

Stig, “Stickan”, skötte verkstaden och det rullade på ganska skapligt under 60-talet.

Vi hyrde en lokal på Ringvägen 24 i Åby och kunde få till ett acceptabelt reservdelslager och en något märkligt försäljningskontor bakom ett draperi.
Inget automobilpalats men det funkade trots allt. Största problemet var garagehyrarna i längan intill som blev vansinniga när våra kunder parkerade där.

Under den här tiden hade vi ett gott samarbete med Ribbyskolan och dess yrkesvalslärare och vi fick ett antal PRYO-PRAO elever och några s.k. skoltrötta ynglingar som med varierande resultat skulle skolas in i yrkeslivet!

Några som det gick bra för var Janne Strandlund, Kari Karjalainen, Bernt Burmeister, “Taxi-Leffe” Petterson och Benne Blixt.

 

Namnlöst-1 Kari 12885695974_0e9b08a207_o

Benne

Janne, Kari, Bernt och Benne!

Även Stickans söner, Leif och Rolf, hamnade i verksamheten på senare år. Dessutom bl.a. Tony Lorentzen, Benny Pettersson, Bengt “Ösmo” Pettersson.

Efter förhandlingar med Håga Verkstad, herrarna Westman och Spjut, kunde vi senare flytta in i anpassade lokaler på Förrådsvägen i industriområdet.
De byggde om den fd trappfabriken Vinotrappan till bilverkstad med inhägnad gård, en fantastisk förbättring för oss.
Det är den byggnad som nu används av Bärgningskåren.

Av olika skäl sålde vi företaget 1982 till Bil AB Lennart Persson. Stig Johansson startade om på Dåntorpsvägen med sönerna, jag jobbade kvar hos Lennart till 1986 då jag började på Folksam.

Lennart Persson köpte 1984 fd Wellgardslokalen som senare såldes till Håga Bildemontering.

2an

Personalen på Håga 1984. Kari Karjalainen, Micke Carlsson, Bengt Pettersson, Leif Johansson, Kjell Pettersson, Jack Winberg och Sune Nilsson

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Anders

    Riktigt intressant läsning och himlar så kul att få veta hela historien!

  2. Nils Johansson

    Ture Lekander anställde mig som mek. att skruva på beg.bilar på Bilcentralen Västberga (OK macken) . Då såldes ANA sortimentet Simca i första hand. Saab kom in i bilden 59-60 tror jag. Ture slutade som bilförsäljare/värderingsman och blev sporthandlare. Jag jobbade c:a 5 år på Bilcentralen Vbga, och fortsatte som värderingsman på Biva till -66 då jag började egen bilverkstad och fick Ture som kund. Lennart Persson började som bilförsäljare på Biva under min tid där. Han hade jobbat på spårvägen och betade av sina gamla arbetskamrater med gott resultat. Han blev också kund hos mig under många år efter att han och Stickan Forslund startat Persson & Forslund i Midsommarkransen. Kul att se vad man kan hitta på nätet av en slump.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑