Hembygd i Haninge

Solslätt – Alby, en promenad

En vår för några år sedan medan leder och muskler fungerade skapligt gick söndagspromenaden genom skogspartiet mellan Solslätt och Alby. Detta lilla område är nog okänt för de flesta haningebor. Inte så lätt att nå, men värt att pröva!

Man ser området öster om motorvägen mellan Kalvsvik och Albyberg när man åker mot Stockholm, det ligger norr om ådalen som löper öster ut förbi Alby, Högsta och vidare ut mot kusten.

Skärmklipp

Promenaden gick mellan Solslätt och västra Alby längs den svarta pilen. Utgångspunkten Kikartorp och Hässlingbystenen är markerade.

För att nå lägenheten Solslätt som är utgångspunkt för vandringen får man börja vid Kikartorp efter gamla vägen mellan de två Haningekyrkorna. Vägen över markerna i ådalen är sedan länge avstängd för trafik men att promenera går bra. Inledningsvis följer den östra sidan av Kikarberget längs ån för att sedan komma upp i skogskanten intill motorvägen.

Har man tid och ork kan man leta rätt på “Hässlingbystenen”, en liggande runsten i åkerkanten, se kartan ovan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ristningen består endast av ett kors med runor och punkter i korsarmarna. Den upptäcktes år 1900. Stenen som är av grovkornig gnejs med höjden 228 cm och bredden 145 cm, flyttades till sin nuvarande plats vid ett dike intill norra foten av Kikarberget 1928. Har tyvärr fallit ner men se kommentar efter artikeln!

Väl uppe i skogskanten kan man se rester av Solslätt, byggnaderna revs när motorvägen byggdes. Fastigheten var en avstyckning från Hässlingby så sent som mitten av 1940-talet och bebyggdes av Fritz Magnusson. Han hade en ovanlig verksamhet här, byggde fackverk till varmluftsballonger!

Den stig som går i skogskanten österut mot Alby används av hästfolket i de kringliggande stallen men det är lättare att gå närmare åkerkanten, vyerna är vackra, här en bild väster ut mot motorvägen med torpet Snörom i bakgrunden.

utsikt

Markerna här innehåller många märkliga inslag, här några bilder:

träd motiv

 

stor sten

Ett mäktigt stenblock.

Utan att vara säker tror jag att denna södersluttning var bebodd ganska tidigt, den nu ganska beskedliga lilla ån nere i dalen har ju förr i tiden säkert varit en farbar vattenväg.
Kanske någon kunnig läsare kan bidra med fakta?

Gamla torpet Fågelsången

När man kommer fram till Alby är det torpet Fågelsången man först träffar på. Det var ett torp under Lundby sedan 1746, kallades då Skogen. Under senare tid var det arbetarbostad under Hesslingby men avstyckades och såldes 1927 med fastighetsbeteckningen 27:1.

Vi detta tillfälle pågick ett försök att rädda den gamla stugan för eftervärlden, dåvarande ägaren har skiljt farstun från övriga byggnaden. Jag kan konstatera att han har ett jättejobb framför sig. Stora delar av stommen är genomrutten.

fågel1

Den här bilden är tagen söderifrån. Vid närmare undersökning ser man att ytterväggarna är försedda med stående panel lagd över en liggande timmerstomme. I förgrunden en jordkällare.

fågel2

Tanken var god, men mera blev det inte…

21549_ca_object_representations_media_16184_mediumlarge

Här en bild på Fågelsången i vinterlandskap från 1983. Foto Gunilla Hagström

 

Räddningsprojektet lades av förklarliga skäl ner och idag, 2015, står här en modern men vacker villa, faktiskt med vissa drag av det gamla torpet.

Öster om Fågelsången ligger det egentliga Alby med mycket gammal kultur. Men detta är som man säger ibland, en annan historia….

 

 

 

1 kommentar

  1. Monika Nordh

    Stenen är vår faddersten. Vi hyser en from förhoppning att den ska kunna resas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑