Handlerskan brutalt nedslagen med kofot, kände igen en av gärningsmännen!

Affären Lindersvik

Handelsboden vid Lindersvik efter Gålövägen.

Den lilla lanthandeln efter Gålövägen vid Lindersvik försåg gålöborna med förnödenheter i början på förra seklet. Den ägdes av handlare Karlsson på Dalarö, var väl vad vi senare skulle kalla en filial. Som föreståndare hade Karlsson från 1911 städslat ogifta Anna Lovisa Kåhre som bodde i en liten lägenhet bakom affären.

Gålö2

I december 1928 utsattes handelsboden för ett inbrott som under under brottets gång eskalerade till ett grovt rån. Fröken Kåhre, som hon kallades, vaknade när tjuvarna bröt sig in och misshandlades grovt med en kofot.
De två förövarna, den ene en son från trakten, lämnade det blödande och chockade offret och tog sig upp till Väsby gård där de övernattade i en lada för att sedan ta morgonbussen in till Stockholm.

Den skadade kvinnan upptäcktes på morgonen av en granne som såg till att hon fick vård och transporterades till sjukhus samt kallade på den lokala polisen.

Det märkliga med denna historia är att den är uppklarad och gärningsmännen gripna  redan innan polisen på plats är klara och anmälan skriven,

Detta tack vare den s.k. allmänheten, här representerade av en mjölkbilschaufför och en busschaufför, båda från orten, en bensinstationsägare på Södra Bantorget samt några bastanta poliskonstaplar från 8:e vaktdistriktet på Södermalm.

Historien skulle platsa i TV-programmet “Svenska Brott”, avdelningen klassiska sådana. Leif GW skulle grymta och humma mycket med glimten i ögat och berömma de inblandade personerna och kanske även polisen, Inslaget skulle ge c:a tio förflyttningar av glasögonen mellan näsan och hårfästet…

Läs denna härliga historia (den slutar trots allt väl) av Gillets tillfällige “kriminalreporter” Mauritz Henriksson:

Berättelsen om Rånet vid Lindersvik.

Gå till den här sidan och läs mer om Gålö!