Hembygd i Haninge

Några rader om läkarvillan

Waller

Läkarvillan söder om Åbyplan, bilden från söder.

Västerhaningeborna hade sedan 1919 den ganska kontroversiella Erik Tretow som provinsialläkare. Han hade inledningsvis sin bostad och mottagning på Sunnebo i Håga men kunde 1924 flytta in i sin nybyggda villa efter Tungelstavägen, han döpte den till Solåkra.

Han blev i slutet på 30-talet ifrågasatt som läkare och pensionerade sig 1938 men bodde kvar i villan till 1944 då han flyttade till Stockholm.
Läs om Erik Tretow här!

När det stod klart för Landstinget att Tretow skulle lämna sin tjänst måste man med kort varsel skaffa en ny läkarvilla i samhället för hans efterträdare.

Då byggdes villan ovan på Åbymark, prästbostället, efter Tungelstavägens västra sida norr om de fastigheter som delvis kallades Johanneslund.

Karta Wallerström

1951 års ekonomiska karta

Ny provinsialläkare blev 1939, med. lic. Ivar Wallerström, som kom från tjänsten som stadsläkare i Arboga. Läkarvillan stod dock inte klar utan inledningsvis fanns mottagningen i Gustaf Hjalmarssons villa i hörnet Stationsvägen/Klockargatan.

Ivar Wallerström 1938

Ivar Wallerström. 1889-1979, vår provinsialläkare i 17 år.

Ivar Wallerström blev kvar till 1956 då han efterträddes av Henry Lundblad.

Läkarvillan revs när utbyggnaden av äldrevårdsområdet Johanneslund påbörjades, användes de sista åren  av Västerhaninges pensionärer.

Wallerström

Läkarvillan från infarten från Tungelstavägen.

PS
Har någon läsare en bild av Henry Lundblad?
DS

 

 

 

1 kommentar

  1. thommy hultberg

    Jag vet, att jag i en bok om läkare finns ett foto på Henry Lundblad, stadsbiblioteket BORDE ha denna. Han flyttade ju med ny fru till Kungsör, där finne självklart hennes barn ( Henry var barnlös ) och barnbarn som borde kunna informera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑