Hembygd i Haninge

Nynäsvägen/Dalarövägen i Handen

HHG_1311

Den tyvärr lite lågupplösta bilden är tagen från tomten där nuvarande Statoilmacken nu ligger.

Nynäs Bensinstation drevs under många år av Bror Ljung och hans familj.
De bodde i villan som skymtar bakom och i det lilla huset till höger drev hans svärfar Samuel Eriksson sin cykelverkstad.
Det finns tre pumpar, kanske bensin, bentyl och dieselolja?
Senare tillkom en tvätt- och smörjhall till vänster.

Lägg märke till telefonkiosken t.v. i bilden, delvis skymd av en stolpe!

Bilden finns i Haningegillets arkiv, vi är osäkra på årtalet, kan vi få hjälp?

Kompl. via FB, Christina Hansson, född Ljung

Jag bodde med min familj Ljung i huset från 1947-1966. Min morfar Samuel Eriksson hade cykelverkstaden och en Nynäspump ett antal år innan, men lurade hem sin dotter med familj från Trollhättan. Vi flyttade in i bostadshuset och övertog verksamheten. Morfar fortsatte med cykelverkstad i Västerhaninge. Firman som så småningom blev Harrys cyckel. På slutet av 1960 talet byggdes villan om, och blev det som senare kallades ”gröna villan” och kommunen hade verksamhet där. Mina föräldrar Majbritt och Bror flyttade därifrån 1970. Bensin och bilverksamhet fortsatte några tiotal år efter.

När jag förstorar bilden kan jag se att det är min pappa Bror som står där. När jag skulle ta bussen ill skolan på morgonen, startade jag när jag såg bussen komma fram uppe i backen på Dalarövägen och sprang ner till hållplats Kolartorpsvägen. Bussen stannade vid hållplats Handens Centrum och vid stopptecknet för utfart på Nynäsvägen

Kompl. via FB, “Yvonne”

I dagsläget Gilberts Lastbilsservice

Såhär ser det ut 2013, foto Mauritz Henriksson:

DSCN1026

4 kommentarer

 1. Yvonne

  I dagsläget Gilberts Lastbilservice

 2. Sune Nilsson

  Kommentar via FB, Christina Hansson, f Ljung:

  Jag bodde med min familj Ljung i huset från 1947-1966. Min morfar Samuel Eriksson hade cykelverkstaden och en Nynäspump ett antal år innan, men lurade hem sin dotter med familj från Trollhättan. Vi flyttade in i bostadshuset och övertog verksamheten. Morfar fortsatte med cykelverkstad i Västerhaninge. Firman som så småningom blev Harrys cyckel. På slutet av 1960 talet byggdes villan om, och blev det som senare kallades “gröna villan” och kommunen hade verksamhet där. Mina föräldrar Majbritt och Bror flyttade därifrån 1970. Bensin och bilverksamhet fortsatte några tiotal år efter.

 3. Bertil Gustafsson

  Jag började sommarjobba i Samuel Erikssons Cykelaffär i Västerhaninge som 12-åring 1951. Några år senare fick jag erbjudande börja jobba i bensinstationen i Handen. Där jobbade jag flera år på sommarlov och extra i helger. Maj-Britt bjöd alltid på mat.
  Jag fick bland annat ansvara för hela verksamheten när Bror och Maj-Britt var på semester. Det innebar att beställa och ta emot bensin och andra varor samt sätta in dagskassan på posten som låg på vägen upp till nuvarande centrum. Minns att jag vid ett tillfälle servade polisbilen och därefter körde upp den till polisstationen. Jag var ännu inte fyllda 18 och hade inget körkort.

 4. Steffe

  Och nu håller man på att riva byggnaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑