image010

Rune Karlsson, vår nestor i Gillets forskning, född 1927 och uppväxt i Österhaninge, har skrivit en artikel om hur han upplevde andra världskriget på lokal nivå i Handen.

Rune Karlsson 2015

Han har på nationell nivå forskat på Sverige under andra världskriget och skrivit ett antal böcker i ämnet. Han är också författare till Gillets nyutgivna “Tvätteribok” tillsammans med Anita Stjernström.

Kort ur artikeln

Han berättar bl.a om hur hans lärarinna, den smått legendariska Regina Engström, redan 1938 insåg vad som höll på att hända i Europa och med sax och kartonger lärde tioåringarna vad som hände med Tjeckoslovakien när Hitler utövade sin makt.

Han berättar också (utan att nämna namn) om kamrater och vuxna som influerats av den nazistiska våldsideologin och om vissa antisemitiska strömningar i samhället.

Vi får också läsa om hur han i krigets slutskede träffar ryska desertörer på bio i Folkets Hus och på “skoltyska” diskuterar situationen. Ryssarna var då under ganska stor frihet internerade på Lissma gård.

Artikeln skrevs för Gillets tidning Glimtar år 2014.

Läs den här!