Hembygd i Haninge

Bjelkestorp, ibland Bjelkenstorp, BT No 17

HHG_3000

Bjelkestorp i vinterskrud

Detta båtsmanstorp ligger efter vägen mot Vädersjö och tillhörde under sin aktiva tid Skogs Ekeby rote. Märkligt nog var två av rotehemmanen belägna i grannsocknen Österhaninge, nämligen Kalvsvik och Åbrunna, de övriga två var Ålsta och Vreten.

Det finns uppgifter om att Bjelkestorp också kallades “Komötet”. Det finns dessutom i husförhörslängderna en notering om att det fanns en “Åhlsta Båtsmansstuga” redan i början av 1700-talet, under perioden 1712-1729, vilket kan vara samma ställe.

Bjelkenstorp  finns med i kyrkoböckerna från 1841.
År 1842 kommer från Stockholm den 26-årige båtsmannen Gustaf Bjelke hit, kallas då Komötet, som inhyst i stugan finns änkan Johanna Sjögren som då flyttar till Tuntorp.
Mellan 1850-51 förs här även muraren Karl Johan Malmberg med familj och från 1852 inhysingen Anders Olofsson med hustru och fyra barn.
Den ogifte båtsmannen får 1861  en ny familj i stugan, arbetskarlen Johan Wahlström. De flyttar till Huddinge 1865 och in flyttar Karl Olof och Anna Brita Sandberg som här får sonen Karl Otto år 1866 och som året efter flyttar in till Skogs Ekeby.
Därefter under några år arbetaren Karl Erik Karlsson med hustru och två söner som ersätts av Lars Olof Olofsson med hustru och son.

År 1874 avlider förste båtsmannen Bjelke, som levt ogift under åren på torpet, och ersätts av Karl Gustaf Widlund-Bjelke, född 1849, med hustrun Charlotta Lindman. De kommer från Hurtigstorp i Österhaninge där mannen skrivs som skomakare. De får på båtsmanstorpet fem barn, Teodor 1875, Anna Lovisa 1877,  Wilhelmina Charlotta 1880 som avlider fyra år gammal, Karl Wilhelm 1885 och Agnes Wilhelmina år 1891.

Familjen tar 1886 även nyfödda barnhusbarnet 1173, Karl Hugo Andersson. Sonen Teodor flyttar 1890 som drängpojke till Ormsta och fyra år senare flyttar dottern Anna Lovisa till Värmdö.

Den 18 oktober 1904 får båtsmannen Widlund-Bjelke avsked och blir därmed troligen den siste båtsmannen i socknen. De bor kvar på torpet men maken avlider 1906 och tre år senare flyttar resten av familjen till Skogs Ekeby och noteras som inhysingar.

År 1909 kommer smeden Erik Eriksson, född 1859, från Brännkyrka med hustru och en stor barnaskara,  sex söner och fyra döttrar. Prästen skriver “äger”, gäller troligen bara huset. De blir kvar till 1918 då de flyttar till Nynäshamn.

storfamilj

Storfamiljen i det lilla torpet, dessutom en av de ogifta döttrarnas son!

1919 kommer arbetaren Olof Rask, f 1862, från Hermansdal med hustru och två döttrar, döttrarna flyttar ut på 20-talet och han avlider 1935. Hustrun Märta Katarina flyttar till Ängsäter 1936 där hon skrivs som vaktmästare. Hon avlider 1952, då i Handen.

Bjelkestorp finns kvar i tillbyggt skick och är idag permanentbostad.

Karta51

Läs Harry Runqvists artikel om båtsmanstorpen

4 kommentarer

 1. Sune Nilsson

  Från FB:

  Christina Hansson
  Familjen som flyttade in 1909, smeden med hustru och 10 barn, var min morfars familj. Jag har träffat alla barnenutom den äldste. De höll god kontakt som vuxna.” Farbror” David flyttade till USA och hälsade på några gånger. Jag körde omkring med morfar Samuel och farbror David och besökte de platser som de hade bott på. Ove och jag åkte och hälsade på David med familj i USA 1965. Tre av de fem barnen var i vår ålder och bodde hemma. Det var roligt för oss. Morfar gifte sig med Julia, en av döttrarna Löfkvist på Ålsta kvarn i Tungelsta.

  Gudrun Andersson
  Där firade jag min 20 årsdag. Då bodde Kerstin o Walter Feiler där.

 2. Sune Nilsson

  Från FB

  Helena Flink
  Min mor och far bodde där ca 1950 Signe och Sven Jakobsson, pappa var vaktmästare på Älvskogen, de skrev Elvskogen, det var något slags sommarläger för barn från Stockholm. Har för mig att de var mest handikappade barn. Är detta samma hus?

 3. Harriet Andersson Bergvall

  Det var URK( Ungdomens Röda Kors) som hade sommarläger där för funktionshindrade, både fysiskt och psykiskt. Minns vaktmästarbostaden som en ganska lång röd stuga på höger sida om vägen upp till lägerområdet , som bestod av ett antal små röda stugor. Var där ett stort antal somrar från ca 1958(tror jag) till 1965. Fantastiska somrar med både bus och allvar. Hade också gäster från Engelska o Kanadensiska motsvarigheten till URK. Under några läger. Vi fick berättat för oss att dom som hade bott för länge sedan i huset vid infarten fick 11 barn, den sista var en flicka som fick namnet Elvan, sant eller inte låter jag vara osagt, på så vis skulle namnet Elvskogen kommit till!?

 4. Ingvar Lagerlö

  Trevligt att läsa om torpet. Karl Olof och Anna Britta Sandbergs son Karl Otto som föds där 1866 är min morfars morfar. Ger lite extra historia att få se en bild på torpet också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑