Hembygd i Haninge

Gustafsberg, Nedre Hammarby

siv

Ur tvätteriboken saxar vi följande lilla artikel som bygger på en intervju med Siv Strandlund, född Johansson 1944. Intervjun är gjord av Margareta Runqvist 2013.
Sivs föräldrar var Margit Pettersson (1917-20) från Nedre Hammarby, gift med Sven Johansson (1912-1989). De arbetade som tvättare på fastigheten Gustavsberg, Nedre Hammarby, vid Åvavägen.

 

Tvätteriet byggdes 1946 av Sven med tvättstuga och torklada och var igång till 1954. Ett garage fanns i anslutning till tvättinrättningen. Sven och Margit J. arbetade tillsammans i tvättstugan, vilket var ett heltidsarbete. Även Siv Strandlunds mormor arbetade i tvätteriet. Tvätten hämtades och lämnades på lördagar. Även manglade kläder hämtades samma dag hos “Berglunds i Klena”.
Tvätt hämtades också från mangel- och strykinrättningar i Stockholm. Vad gäller transporterna hade man också kontakt med Mimmi Wretman på Nedre Hammarby. Hon kunde skicka tvätt med mjölkbilen men Sven J. hjälpte henne genom att ta hennes tvätt på den egna lastbilen till stan.

Utrustning var stötvagga, möjligen eldriven, centrifug och sköljkar. En ångpanna med slangar utnyttjades till sköljning, skrubbning och till stötvaggan. Centrifugen saknade lock.

En cirka sju meter grävd djup gav tillräckligt med vatten till tvätteriet.

Kunder erhölls genom rekommendationer; en av kunderna var Nils Dardel.

IMG_0373

Arbetsmiljön var naturligtvis inte den bästa. Under vintern kunde tvätten frysa först ute. Där blev den “tjälen”, varför den togs in i ett torkrum på ladans nedervåning med värmeslingor från en stor kamin. Siv Strandlund sammanfattar intervjusamtalet med konstaterandet att det var “strävsamt” med ekonomin.

Bilden ovan, Siv med torkladan i bakgrunden, bild från 1949.

Sven Johanssons tvättbil

Sven Johanssons tvättbil, Dodge eller Fargo?

Gustafsberg

Gustafsberg, bostadshuset från öster, är en avstyckning från Hammarby 1:3. Tvättstuga och torklada skyms av buskaget.

1 kommentar

  1. Sven-Erik Lindström

    Det viste jag inte att Sivan jobbade där vad var Stickan ha det bra Sivan mvh Littan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑