1923 (kanske) Skytteklubb002

Bilden är från 1923 och visar Österhaningeskyttarna och deras damer i en somrig miljö. Bildtexten är något förvirrande, namnen som nämns är baron Anders Cederström på Sanda, förvaltare Georg Brandin på Årsta, lantbrukaren Alrik Sidén på Beteby och apotekare Wilhelm Wahlqvist. Kanske vi kan få hjälp av läsarna att placera dessa och få fler namnförslag?

Denna bild finns i boken “Sundelius, en släkt i Dalarö och Österhaninge” som kom ut 1994. Det var Gillets Gunnar Redelius som tillsammans med syskonen Anna, född 1902 och Carl född 1904 sammanställde intressanta fakta om familjen med utgångspunkt från deras farfars farfar Johan som var född 1712. Han studerade till präst i Uppsala och bytte sitt efternamn Olsson till Sundelius.

Boken består av två delar, en släktkrönika av Anna, gift Thunqvist, som avled 1981 och “Calles” berättelse om livet på Dalarö och Österhaninge på 1900-talet.
Calle var vid bokens tillkomst nästan 90 år gammal och levde ytterligare många år, han avled 2006, 102 år gammal.

Anna Sundelius- Thunqvist

Anna Sundelius-Thunqvist, folkskolelärarinna, 1902-1981.

Calle Sundelius

Carl Sundelius, lantbrukare, kyrkvärd mm, 1904-2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BokenBoken finns på ett flertal antikvariat på nätet, bl.a på Bokbörsen. 

Berättelsen om Calle Sundelius liv är en intressant skildring om 1900-talet i Dalarö och Österhaninge och väl värd att läsa!