Hembygd i Haninge

Vackra Brita i Ribby

Ribby 1a sidaUr Haningegillets bok Gårdarna i Ribby från 2014, saxar vi denna historia.

Den är upptecknad av Bo Stjernström och handlar om hur hans morfars farföräldrar lärde känna varandra i samband med upploppet som ledde till mordet på Axel von Fersen.

Brita

Ur födelseboken för Västerhaninge församling 1801.

Bonden Per Erssons yngsta dotter Brita Greta Ersson föddes 31 maj 1801 på Ribby. Fadern hade ena halvan av bondgården på Ribbyberget och hans bror Olof den andra halvan.

På eftermiddagen 20 juni 1810 var Per i ärenden i Stockholm.  Skomakarlärlingen Alexander Morath från Glasberga i Västerhaninge hade den dagen också ärenden i staden. Samtidigt gick begravningståget med kronprins Karl Augusts likvagn på den smala Stora Nygatan.
Kuppmakare hade aktiverat folkmassan att attackera riksmarskalken Axel von Fersen och man hade till och med lyckats få kungen att tro att Axels familj hade förgiftat kronprinsen, fast han i verkligheten hade fallit av hästen och slagit ihjäl sig under en manöver på Kvidinge hed.
Efter att ha krossat von Fersens vagnsfönster slet man ut honom ur vagnen och förde honom längs mobben som misshandlade honom. Utanför Riddarhuset slogs han omkull och han krossades till slut genom att man hoppade på honom. Det politiska läget och kuppmakarnas inflytande gjorde att militären inte ingrep för att skydda riksmarskalken, men Gamla stan spärrades sedan av och många av bråkmakarna arresterades.

axel_von_fersen_mordet
Bonden Per hade precis hunnit passera avspärrningarna vid Slussen och hunnit lämna staden med sin häst och vagn. Alexander lyckades få rodd till Södermalm och gick till Hammarby. Ett våldsamt oväder bröt ut när bonden nådde backen vid skansen och han fick problem med den oroliga hästen. Alexander kom fram och hjälpte till. Han fick följa med och det visade sig att båda skulle till Västerhaninge. På så sätt kom Alexander att bli bekant med familjen i Ribby.

Han blev så småningom helt betagen i dottern Vackra Brita, som hon kallades i socknen. Båda fick tjänst hos Upmarks, på Hammar och på Krigslida.
På Allhelgonadagen 1821 gifte de sig i Västerhaninge kyrka. Kyrkoherde Sköldberg genomförde vigseln. De arbetade vidare några år i Västerhaninge innan de flyttade till Stockholm och blev brovaktare vid Tranebergsbron.

FOTNOT: Britas far, bonden Per Ersson, var bror till hälftenbrukaren som omtalas ovan. Bröderna ägde tillsammans gården på berget där förskolan Tärningen ligger i dag och Per tog därför tilläggsnamnet Ryberg. Axel von Fersen hade också ”anknytning” till Ribby: Hans mormor Hedvig Catharina Lillie skänkte frälsegården till sterbhuskamreren Magnus Winge.

Karta Britta

Häradskartan drygt 100 år efter Britas födelse, krysset visar den Ribbygård som fadern var hälftenägare i.

3 kommentarer

 1. Hans Morath

  Hej!

  Vackra Brita var min farmors farmor.
  Jag har kopia av en kort berättelse som Britas dotter Margareta Wilhelmina Morath gift Tidström skrev 1912. Den berättelsen stämmer i stort med er berättelse. Enligt vad jag har hittat bodde Brita efter giftermålet med maken Alexander Constantin Morath först i Glasberga och sedan i Krigs-Lida innan de flyttade till Stockholm. Maken var även vaktmästare på Lilla Sällskapet (s.k. Adelssocieteten) och reste om somrarna med en greve Stackelberg. Enligt dotter skötte Brita både verkstaden och bron när maken var på resa.
  De bodde enligt detta inte vid Tranebergsbron som de arrenderade utan i ett hus som kallades Syskrinet.

  • Anita stjernström

   Vilken fullträff att Hars Morath kommenterade ! Jag visste inte vem han var innan jag började läsa och det visade sig att han var samma generationsled som jag, han efter vackra Brita jag efter hennes man! Vi har forskat länge om den spännande släkten Morath (med förgreningar bl.a. till Nya Zealand!) på var sitt håll utan att ha haft kontakt. Jag ringde honom och nu har vi skaffat utbyteskontakt och kan jämföra och fylla i varandras material.
   Det här visar hur viktig länk Haninge. org är som inte bara visar många berättelser utan genom “Kommentarrutan” gör möjligt att hitta och förena personer som kan utbyta information och hitta personer med olika kunskaper om ett ämne som det här.
   Bo Stjernström vars mamma var Eva Morath.

 2. Carl-Johan Friman

  Hej! Det har gått flera år sedan inläggen ovan skrevs men jag chansar på att någon av er kanske läser. Min fru är född Morath och jag håller på med lite släktforskning kring namnet och släkten. Har via kyrkböcker mm tagit reda på att släktskap finns med Alexander i texten ovan. Om någon av er vill dela med er av lite information vore jag tacksam. calle.friman@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑