Hembygd i Haninge

Bergastugan

Bergastugan
Om man åker Dalarövägen söder ut från Handen, passerar Albyvägen till höger och Åva/Högstavägen till vänster kommer man till Berga Backe. Uppe på krönet på vänster sida låg denna byggnad, Bergastugan, till 1967 då den brändes ner.
Bergastugan låg på den gamla bytomten, sägs vara det gamla gästgivargården som byggts om. Gästgiveriet flyttades hit från Sanda1833 och upphörde i slutet av samma århundrade.

Så här skriver Karin Aspberg i boken Gårdar i Österhaninge 2 från 2013:

Karins bok 36När gästgiveriverksamheten upphört i slutet av 1800-talet reparerades huset grundligt. Det finns en obekräftad uppgift att huset revs och ett nytt uppfördes på samma grund.
På 1900-talet samlades, då seklet fortfarande var ungt, traktens ungdomar till midsommardans vid Berga. Det kunde våra gamla föräldrar berätta om och det är också beskrivet i den halv dokumentära romanen “Ödet står på lur” av författaren Birger Wårdh.
Bokens framsidaÖsterhaninge SLU (Svenska landsbygdens ungdom) träffades där för samkväm och danser innan bygdegården i Västerhaninge fanns. Även Österhaninge Skytteförening använde sig av Bergastugan en tid.

Claes Braunerhjelm på Sandemar upplät Bergastugan utan avgift till Österhaninge  kyrkliga ungdomsförening från slutet av 1940-talet. Ett skäl till detta var att församlingens kyrkoherde Åke V. Ström varit hans lärare på Sigtunaskolan.

I ett senare skede hade bl. a. Österhaninge IF sin klubblokal där. Många ungdomar från trakten har under årens lopp haft trevlig samvaro i Bergastugan innan den försvann.
Nu finns bara grundstenar kvar på Berga gamla bytomt.

2693296667_ec91222faa_o

Under den tid på 50-talet då Österhaningerevyn spelades användes Bergastugan som repetitionslokal. Här ett gäng vid ett uppträdande, känner du igen några?

 

Maskerad

Sent 50-tal, Arne Åkerblom, Gunnar och Gugge Sundelius på maskerad.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  1. Karin

    Ja,det där blev ju bra!
    Rune Karlsson har ett gammalt skrivbord från Bergastugan. Hans farfars familj bodde där innan de byggde Rosenhill och öppnade lanthandel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑