Rån 2

Rubrik i dagens Nyheter från februari 1985.

Första februariveckan 1985 var “dramatisk” i Haninge!

Onsdagen den 6 februari spårade ett pendeltåg ur vid Handens station och hamnade i sjön Rudan!
Fredagen den 8 februari rånades Posten i Tungelsta!

Klockan kvart över tio denna bistra vinterdag klev en maskerad man in genom dörren och hotade den ensamma kassörskan med pistol och krävde “pengar”!
Han fick med sig 15000 kronor i sedlar och försvann, rånet tog bara någon minut. Inga kunder fanns inne i lokalen och övervakningskameran som fanns startades först när kassörskan tryckte på larmknappen när gärningsmannen lämnat.

Den stackars kassörskan, som var sjukvikarie, chockades naturligtvis men enligt tidningsuppgifter var hon i tjänst igen efter några dagar.

Polisen gjorde ganska omgående en husrannsakan i en lägenhet i Brandbergen, innehavaren och tre av hans kamrater hade nämligen varit synliga utanför postkontoret på torsdagen. Alla fyra var väl kända av polisen och togs in för förhör men släpptes senare.

Det går inte att finna uppgifter om detta brott klarades upp.

Det kan tyckas märkligt att det var möjligt med en ensambemanning på kontoret med tanke på de värden som hanterades. Händelsen gav också upphov till en debatt mellan facket och postledningen om bemanningspolitiken. I en artikel i Dagens Nyheter funderar postmästaren i Västerhaninge på att dubblera bemanningen på Tungelstakontoret men samtidigt minska öppettiderna.

Vill du läsa om tågolyckan 1985 finns artikeln här