haninge.org

Hembygd i Haninge

Söderby Gårds arkiv

image_pdfimage_print

Representanter för Haningegillet var tisdagen den 26 april inbjudna till Söderby Gård i Handen för att mottaga delar av den anrika gårdens arkiv som överlämnades av arvingarna till sista ägarfamiljen Pettersson-Kyllerstedt och Nordenskjöld.

Söderby Handen 26 april (12)

Lars Kyllerstedt

 

Det var talesmannen för släkten, Lars Kyllerstedt från Uppsala, som kontaktade oss för att överlämna ett antal vackert präntade kassaböcker och annan intressant dokumentation från tidigt 1900-tal.

Lars Kyllerstedt är sonson till den smått legendariske ägaren Axel Pettersson (1871-1946) som kom till gården 1892 som inspektor och som senare blev ägare.

För de flesta av oss var detta första besöket uppe på höjden på östra sidan av motorvägen där vi på nära håll kunde studera ett antal mycket vackra äldre vita byggnader som vi tidigare bara sett från bilen på väg mot huvudstaden,
Gårdens huvudbyggnad förstördes av brand 1750 och återuppbyggdes aldrig.

Axel Pettersson

Axel Hugo Teodor Petterson var född 1871 i Ålem i Kalmar län och avled på Söderby 1946. Han hade under sin tid på Söderby många samhällsåtagande, bl.a. som ordförande i kommunalstämman

 

 

Vi hoppas kunna återkomma med en artikel om Söderbys historia och också rapportera om innehållet i gårdsböckerna

Söderby Handen 26 april (1)

Den södra flygelbyggnaden

 

Söderby Handen 26 april (3)

Här låg huvudbyggnaden

 

Söderby Handen 26 april (4)

Gårdsallén med bostäder och magasin i bakgrunden

Söderby Handen 26 april (11)

Ägarrepresentanten Lars Kyllerstedt, Gillets Karin Aspberg, Sven Klasenius och Per Stavfors

 

4 kommentarer

 1. Lars Kyllerstedt

  2016-04-27 at 12:12

  Hej Sune Nilsson ! Tack för igår. Jag uppskattade det trevliga mötet. Det känns tryggt för mig att Ni i Gillet tar er an det materialet som vi lämnade över. Jag lovar att i text sammanfatta det jag berättade för Er. Kanske kommer jag på ytterligare uppgifter/händelser om Söderbyy Gård. Jag återkommer. Hälsa de som var med igår. Hälsningar Lars K.

 2. Ingrid Kyllerstedt Norberg, sondotter till Axel Pettersson

  2016-04-27 at 13:15

  Roligt och viktigt att ni förvaltar denna intressanta kultur- och jordbrukshistoria. Vår fina släktgård var ett myller av människor och djur en gång i tiden, nu en idyll vid sidan av motorvägen. Jag hjälper också, liksom min bror Lars, gärna till med arbetet att forska i vår släktgårds historia, det finns många minnen och händelser att återberätta och som journalist är det extra roligt att få vara med i det arbetet.

 3. Marga Härmälä

  2016-06-25 at 11:59

  Så roligt att se att Söderby gårds historia och livet där åskådliggörs för eftervärlden. Våra söner är båda födda på Söderby och har ibland sökt efter på google för att veta mera om gården men inte lyckats.
  Och naturligtvis är jag själv intresserad och min man skulle det varit ännu mera om han hade levat.
  Han, Gustav Härmälä, kom till Söderby den 3 oktober 1948 som bokhållare, senare som inspektor ända till den 15 november 1956 då vi flyttade till Finland, som var hans hemland. Vi hade gift oss 1951 och hade då två söner, Göran och Bengt. Båda samt våra sex barnbarn är bosatta i Finland.
  Står gärna till förfogande med uppgifter och berättelser om vår tid på Söderby.
  Dag och Eivor har flera gånger varit på besök hos oss och med Eivor har vi haft kontakt ända till kort före hennes död.
  Med vänlig häsning
  Marga Härmälä

 4. Peter Eriksson

  2017-01-05 at 20:52

  Vill veta mera då jag idag bor i Norrby och vilket förhållande som fanns med söderut gård. Bor på gammelgårdsvägen där Norrby huvud gård finns

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑