Hembygd i Haninge

Apoteket i Västerhaninge, 1900-tals historia

Ribby 1a sidaUr Haningegillets årsbok från 2014 om Ribby klipper vi följande text om den vackra apoteksvillan vid Västerhaninge station.
I slutet på artikeln finns en länk till en tidigare artikel av mera lättsam art.

Ribby 1:11 Apoteket

Ribbybonden August Pettersson köpte 1903 den ena av Alfred Lundkvists nybyggd villor vid järnvägsstationen.
Vissa allmänna servicefunktioner som läkare, apotek och veterinär delades med grannkommunerna. Därför fanns det efter järnvägens tillkomst ett krav från dem att denna samhällsservice skulle finnas nära en järnvägsstation.

2691476793_b51d0ff158_o (2)

Bilden från mitten av 1910-talet, fr.v Villa Vega, skjutsstation och handelsbod, Apoteket med ett bostadshus på tomten, Erikslund och Sockenstugan. Kyrkan mitt i bilden.

Provinsialläkaren flyttades från Sotholmen vid Häringe till det nya stationssamhället, likaså apoteket i Östnora. I övrigt inrymde det stora huset ett antal lägenheter och på tomten fanns också ett mindre bostadshus. Här hade August Pettersson säkert ett finger med i spelet. Sedan den tidigare läkarbostaden Villa Kotta efter förre läkarens död blivit såld till en grosshandlare ordnade Pettersson 1903 en tillfällig bostad och mottagning åt den nye provinsialläkaren Schwieler i apotekshuset.

Samtidigt började han också planera en ny läkarbostad vid landsvägen närmare Ribby (senare folkhögskolan). Innan August Petterson sålde sina egendomar i Ribby till L.P. Larson överlät han apotekshuset till sin hushållerska Hulda Forsberg 1914. Ingenjören Sven Nordström ärvde 1933 fastigheten av Hulda Forsberg genom testamente och flyttade hit 1938.
Han hade under åren 1911–1914 varit lantbrukselev hos August Pettersson och från 1922 bodde han hos honom och Hulda på Hammarbo. Därifrån flyttade han till Stockholm efter Petterssons död. 1949 flyttade han från apotekshuset och samhället för sista gången.
Förste apotekare blev Hugo Eneroth, som 1907 efterträddes av Sigfrid Waldemar Wikner. Denne blev kvar här till sin död 1916. I maj 1917 kom apotekare Ernst Gustaf Teodor Nilsson från Linköping. Han flyttade 1924 och ersattes av Alfred Gottfrid Wahlqvist. Apotekaren Wahlqvist flyttade 1930 och ersattes av Magnus Carlsson.

Carlsson flyttade 1940 till Solna och efterträddes av Elis Rudolf Juntti. Juntti hade hustrun Gerd Anna Elisabeth samt döttrarna AnneMarie och Elsa Barbro. 1946–1947 var Lars Åke Landskog apotekare. Han flyttade sedan till Dalarö.

Folke

Ny apotekare 1947 blev ungkarlen Folke Larsson, som tio år senare även köpte apoteksfastigheten. Han gick i pension i början av 1960-talet, men bodde kvar i huset. 1967 sålde han apotekshuset till kommunen inför byggandet av centrum.

Apotek2

Apoteket i mitten på 1960-talet. T.v. Villa Vega. Byggnaderna revs inför byggandet av Västerhaninge Centrum

Läs mer om detta:
https://www.haninge.org/2015/08/16/gamla-apoteket-i-vasterhaninge/

3 kommentarer

 1. Bosse och Anita Stjernström

  Bosse minns att det var ett bra ställe där man kunde inhandla ingredienserna till krut m.m. på 1950-talet. Anita har ett fredligare minne: vår mellanson föddes 1965 och jag hade hört att man skulle använda nappflaskor av plast utan av glas. De var inte lätta att få tag på, men apoteket i VH sålde såndana. Och det gick ständigt åt nya, för när Erik druckit ur sista droppen slängde han iväg flaskan som till 50% träffade öppna spisen! Dags att köpa ny.

  • Bosse och Anita Stjernström

   Rättelse: man skulle INTE använda plastflaskor!

 2. Anders Bergman

  Vad intressant. En rättelse: Apotekare Wahlqvist hette “Axel Gottfrid”, inte “Alfred Gottfrid”. Det var min farmors far.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑