Hembygd i Haninge

Göte Andersson, Handenprofil

Några korta rader om..

gote-2…Göte Andersson, kanske mest känd i Handen för sitt företag, persiennfabriken, har under hela sitt drygt 80-åriga liv haft anknytning till Söderby Gård.

Han föddes 1935 och växte upp utan sin mor hos sina morföräldrar, morfar K.G. Andersson var ladugårdskarl och mormor Alma mjölkerska på gården.
Göte drabbades vid nio års ålder av “barnförlamning” som han själv säger men klarade sig ganska bra.

Han jobbade aldrig själv på gården men har hunnit med ett och annat jobb i trakterna innan han år 1966 startade eget med persienntillverkning.

Han har springschas på Konsum och på Evas Livs, han jobbade på lådfabriken och som smörjare på Shells bensinstation hos Åke Olsson, “Åke blev för mej som den far jag saknade”
Han körde lastbil åt Evert Lindström och “släckte hela Handen” när han utan bromsar körde ner några elstolpar.

År 1957 gifte han sig med Tekla från Kukkola i Tornedalen. Henne hittade han på F18 i Tullinge under värnplikten, vad han nu menade med det?
År 1966 startade han eget på Smedvägen i Handen.

År 1970 kunde han och hustrun hyra gamla lagårdskarlsbostaden på Söderby som fritidshus, de bodde annars i Handens Centrum.
Han blev lite av gårdskarl där åt arvingarna till gamle godsägaren Petterson, familjerna Nordenskjöld och Kyllerstedt.
gotes-hus

Utanför huset har han gjort en installation av modellbyggen av husen på Söderby i äldre tider samt för husfridens skull även ett par från hustruns föräldragård i Norrbotten.
Vi hoppas kunna återkomma med mera fakta om denna anläggning.

 

 

modellhus

Nu är Söderby Gård såld till ett fastighetsbolag och reparationer är påbörjade av den gamla gårdens byggnader. Själva gårdsmiljön kommer att bevaras men på markerna omkring blir det nyproduktion av bostäder.

Göte överlät 2015 sitt företag till yngre generationer och njuter av sin fritid på Söderby så mycket som möjligt.
Hur länge vet han inte, nya ägarna ringde i november och “tyckte att jag hade en billig hyra” och skulle återkomma. Sen dess “har jag inget hört och det är bara bra”

Söderby Handen 26 april (4)

Uppfartsvägen, Söderby

Om du går till “sökrutan” uppe till höger på: https://www.haninge.org  och matar in “Söderby” finner du några närliggande artiklar .

 

3 kommentarer

  1. Marianne Hedlund

    Roligt läsa om Söderby Gård, min mamma var kompis med Eiwor Kyllerstedt!

  2. Annette Dahlin-Johansson

    Så fin artikel om min kusin Göte Andersson, som är en man med först o främst ett gott o varmt hjärta ❤️ och händig är han också ?

  3. Gunilla Lindeberg

    Kul att läsa o vilka fina modeller. När jag födde min dotter på Nacka BB i jan 1980 så låg i sängen bredvid mig, en nyförlöst mamma som bodde på gården. Efter hemgången tappade vi tyvärr kontakten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑