2756627372_5c1383b0a8_o

 

Gillets Göran Sonmark skrev denna artikel om Märta Carlsson i Glimtar år 2010.
Märta var dotter till Axel Carlsson, “Millimeterkalle”, legendarisk snickare och byggmästare i Västerhaninge.

MILLIMETER-KALLES DOTTER MÄRTA BLEV 100 ÅR.

Märta Carlsson framlevde sina fem sista år på Johanneslunds äldreboende. En besöksgrupp, som jag tillhör, hälsade på henne emellanåt. Det fanns samtalsämnen. Hon hade minnen från ett svunnet Västerhaninge. Och så var hon trots sin aktningsvärda ålder nyfiken på vad som hände ute i världen.
Till detta kom en seg livsvilja. Även om krafterna avtog mot slutet, förstod vi, att Märta gärna ville fylla 100 år. Och det fick hon.
Den 1 augusti i år (2010) firades hundraårsdagen på hennes rum bland släktingar och vänner.
Dagen efter dog Märta.

2686355712_a5e62d76ee_o

Axel Carlsson född 1876 i Madesjö, avliden 1956 i Västerhaninge

Märtas pappa var snickarmästare, Axel Carlsson hette han, med tillnamnet MillimeterKalle, känd för sin noggrannhet i hantverket. Ett exempel på hans hantverk finns bevarat i en liten barnvagn, som han tillverkade 1906 för sin äldste son Göte. Så gott som alla delar är gjorda av trä, även hjulen och fjädringen. Vagnen är skänkt till Hembygdsgillet och finns numera att beskåda bland samlingarna i Tingshuset.

2692799360_ec5bf8ee25_o

Villan från 20-talet på Tungelstavägen i Västerhaninge

Göte fick fyra syskon, av vilka Märta var nummer tre i ordningen, född alltså 1910. För sin stora familj byggde Axel en röd trävilla år 1920. Den står fortfarande kvar vid Tungelstavägen, numera intill ICA Supermarket, varsamt under hållen av dagens innehavare.
Den är antikvariskt intressant och värd att bevara på grund av virkets kvalité och hantverksdetaljer som t.ex. ännu felfria spröjsfönster med handgjorda glas.

Göte och Märta, båda ogifta, bodde kvar i sitt hem efter föräldrarnas bortgång. Märta tog väl hand om sin storebror, som hon höll av. År 2001 flyttade båda till Parkvillan. Huset såldes. Samma år dog Göte och Märta, 91 år, var ensam kvar i syskonskaran.
När Johanneslund stod klart 2005 flyttade Märta dit. En som, medan han levde, gärna hälsade på hos Märta, var Arne Roswall. Märta hade i tonåren varit hembiträde hos familjen Roswall, som då bodde i villan mitt emot stationshuset. Bland minnena från den tiden fanns händelsen med väggklockan, som en natt ramlade ner i huvudet på Märta, när hon låg och sov i sin säng. Hon kom undan med blotta förskräckelsen.

En gång frågade vi henne, om hon hade något tidigt minne av Arne, t.ex. när hon träffade honom första gången. Då satte Märta händerna i strut runt munnen och gav till ett gällt barnskrik! Jo, det var när Arne föddes. Märta, 18 år, arbetade i köket. I rummet intill låg Arnes mamma i väntan på förlossningen, assisterad av barnmorskan Sigrid Nettelbladt. Märta skulle ha varmt vatten till hands.

De sista åren var Märta helt blind. Hon var därför glad för kontakter. Vid samlingar i kafeterian på Johanneslund ville Märta gärna bli placerad bredvid prästen Sara, för att kunna hålla henne i handen hela tiden.
En gång frågade hon mig: Hur ser han egentligen ut? Jag fick beskriva mitt utseende så gott det gick!

Ett långt liv är nu avslutat, ett liv som bar på minnen från det gamla Västerhaninge, av vilka vi fick några glimtar under våra samtal.

Läs denna artikel om Axel Carlsson:

Millimeter-Kalle, en verklig yrkesman…

Fotnot: Vi saknar bilder på Märta Carlsson, någon som kan hjälpa oss?