Hembygd i Haninge

Almåsabjörnen

 

Bosse Stjernström tillbringade sin barndom på Jägarbacken i Söderby,
Här berättar han en kort historia från 40-talet.

 


På 1940-talet när familjen Stjernström hyrde Jägarbacken gick mamma Eva och jag som var en liten grabb då  varje höst  ner till Almåsa och betalade hyran till gamla Agnes Alm.

Jägarbacken på 40-talet.

Det var spännande för strax till höger innanför dörren stod en stor uppstoppad björn med höjda ramar. Under åren blev den ganska raggig så den gjordes om till en fäll med huvudet kvar och låg på vänstra sidan om ingången.

När Almåsa såldes erbjöds jag att köpa den av Bengt Alm på Horsvik vars pappa Yngve Alm på fotot låtsas bli anfallen av björnen i snön utanför ingången. Men köpet var inte lika aktuellt då.

Almåsa 2016, foto Stefan Jansson

Almåsa Konferens är en restaurang hotell och konferensanläggning vid Söderby i Haninge kommun vid Horsfjärden. Den inköptes 1959 av de blindas förening, idag Synskadades Riksförbund och har successivt byggts ut till en större konferensanläggning.

1 kommentar

 1. Sune Nilsson

  Via mail:

  2003 skulle Bengt Alm rusta upp Horsvik och hittar då björnskinnet i trossbotten på vinden. Jag köpte skinnet och lämnade det till en konservator, som stylade upp det med nya ögon, ny tunga mm.
  Men, min fru vägrade släppa in skinnet i vårt hem. Jag hade då kontor på Skeppsbron och såg framför mig hur snyggt det skulle vara på väggen i detta 1600-tals hus. Den kvinnliga ekonomichefen vägrade detta. En kompis, bosatt i ett mindre slott norr om Stockholm, fick skinnet. Hans fru vägrade släppa in skinnet i deras hem.
  Skinnet finns numer i Borgafjäll framför en magnifik öppen spis. Björnen har s a s kommit hem.

  Johan (Janne) Linden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑