Hembygd i Haninge

Affärer mm i Handen förr i tiden

För något år sedan hade jag på ett par FB-sidormed bilder på affärer och  vissa andra företag i Handen från 30-60- talet.

Det har via FB och andra kanaler kommit många kommentarer, mer eller mindre seriösa. Jag försöker nu sortera ut sådant som är av värde. Här är några!
Tänk på att allt kanske inte sammanstämmer med verkligheten!

Kanske kan vara till glädje ändå!

Ljungs Bensin, Nynäsvägen/Dalarövägen

HHG_1311

Christina Hansson, född Ljung:
Jag bodde med min familj Ljung i huset från 1947-1966. Min morfar Samuel Eriksson hade cykelverkstaden och en Nynäspump ett antal år innan, men lurade hem sin dotter med familj från Trollhättan. Vi flyttade in i bostadshuset och övertog verksamheten. Morfar fortsatte med cykelverkstad i Västerhaninge. Firman som så småningom blev Harrys cyckel. På slutet av 1960 talet byggdes villan om, och blev det som senare kallades “gröna villan” och kommunen hade verksamhet där. Mina föräldrar Majbritt och Bror flyttade därifrån 1970. Bensin och bilverksamhet fortsatte några tiotal år efter.
Eriksson Anders Christina Hansson, Vad hette firman innan Harrys Cykel & Motor?

Christina Hansson Den hette Erikssons Cykel och motor. Harry hade i några år namnet Erikssons eftr. som tillägg. Harry jobbande i morfar Eriksson firma och tog över när morfar inte orkade (ville) arbeta längre.

När jag förstorar bilden kan jag se att det är min pappa Bror som står där. När jag skulle ta bussen ill skolan på morgonen, startade jag när jag såg bussen komma fram uppe i backen på Dalarövägen och sprang ner till hållplats Kolartorpsvägen. Bussen stannade vid hållplats Handens Centrum och vid stopptecknet för utfart på Nynäsvägen
12351529_10206947230573930_1691546656_o
Yvonne Sivén I dag verkstad med inriktning Lastbilar – Gilberts Lastbilsservice

 

Personal

Personal omkr. 1960. nr 3 fr.v. Örjan Höög

Christina Hansson Om tidsuppgiften 1960 stämmer så var det fortfarande Ljungs bensin. Flyttade 1969. Jag känner igen de tre personerna till höger. Namnen Höög och Liljekvist stämmer. Liljekvist tog över stationen och bodde också i huset ovanför.

Grundströms affär, Nynäsvägen/Stationsvägen

Grundström

Grundström2

På trappan, mitten 40-talet. Från vänster: Aina Grundström, Britt Ericsson, Ann-Margret Lindgren, Rune Eklund, Arne Wännås och Elsie Grundström. (Namnuppgifter från Haningearkivet.)

 

Anna Röst Jag tror att detta är affären min mormors moster och morbror Ossian och Emma Grundström drev på 1920-30-talet.

Christina Hansson Det var märkligt vad många livsmedelsaffärer det fanns runt korsningen Nynäsvägen Dalarövägen. Grundström, Konsum, Kahl och Backmans lite längre upp på Dalaröbacke. Och så två kaffeer, Sportfiket och Hörnfiket, som låg i samma korsning som Grundströms och så en kiosk vid busshållplatsen Handens Centrum och så korvkiosken mellan Konsum och Nynässtationen. Nästa alla inköpsställena kunde man se om man stod ute på vägen i korsningen Nynäsvägen/Dalarövägen. Det var närservis då.

Kjell Eriksson Du glömde fiskaffären i Dalaröbacken

Inger Söder Hagatröm Jag jobbade där på sommarlovet
1950 talet det fanns allt man behövde där. En arbetsuppgift var att tvätta dom vita rockarna för hand ute

Janssons affär, Nynäsvägen vid Kvarntorp

Jansson

Rune Karlsson: Det är Evas affär, eller eg. “vår”, eftersom det det var hos
henne vi handlade. Hon var Edvard Janssons äldsta dotter, gift med
Albert Söderströms (tvättare i Kvarntorp, umgicks med min familj) son
Allan Söderström, etc Nils Terbochs hus skymtar i högra hörnet på
bilden. Till vänster gick en väg till Söderby gård.

Kjell Eriksson Evas Livs sedermera. Kallades för filialen till Janssons affär, senare Kahls. Eva var dotter till Jansson. Eva var gift med Allan Söderström, vars far var tvättade i Kvarntorp.

Eva Söderström Detta är min man Lasse Söderströms föräldrahem.Adress Nynäsvägen 17 med telefonnummer 367.Lasses mamma Eva arbetade i affären medans hans pappa Allan körde buss för busstrafiken Stockholm Södertörn.Affären stängdes 1968 då affärsdelen togs över av Terborchs åkeri.

Handens första Konsumbutik(?) på Stationsvägen, senare Sybehörsaffär

sybehör

Marianne Hedlund Konsum låg i det huset senare en sybehörsaffär. I mitten på 40 talet flyttade Konsum till Nynäsvägen/Dalarövägen.

Inger Brobert Tanterna Karin och Lilly (tror jag de hette.) Vi kallade dem tanterna i Sybehörsaffären. Någon av dem hade en son som hette Dick. Min bästa barndomskamrat bodde i vänstra delen av huset.

Åke Andersson Där köpte morsan björntråd och strumpeband till mitt livstycke. Ovanpå bodde Börje Ramstedt som tyvärr gick bort alldeles för tidigt.

Christina Hansson De sålde också andra udda prylar. Jag köpte en änglakör av trä som stod på ett blåmålat golv/moln. Några orkesterdeltagare var sålda separat tidigare. Men de fanns tillräckligt många för mig.

Mårten Ter-borch Tror att pappa, Åke Ter-Borch hade åkeri där på 60 o 70 talet

Eva Söderström Mårten, det stämmer, Lasse Söderström.

Vallakiosken, Nynäsvägen 108

Valla

Åke Andersson Orreqias Kiosk i södra Handen?? Mitt för där Vallavägen går in i dag. Orreqia var invandrare från Spanien och hans son “Orren” var lärare i Handens skola på 50-talet. Om det nu är den kiosken???

Taisto Och Gudrun Hukkanen Bergs kiosk på 70 talet! Den flyttades till Sleipnerv där Sibylla ligger nu! Inne på Sibylla finns det flera foton av kiosken från olika år!

Birgitta Ekman: Min farmor Ida Linnea Ljungberg/Orréquia Y Salado. (se bild nedan) drev kiosken på Nynäsvägen,
Kiosken var öppen under sommar månaderna. Det var sommargästerna i stugorna runt omkring som gästade kiosken. När hösten kom flyttade hela familjen in till Vasastan.
Min far skolläraren Jean Erik Orréquia gifte sig med min mor Anna Kristensen (se bild nedan) som kommer i från Ålborg i Danmark. 
Min mor drev kiosken från sextiotalet till sjuttiotalet.
Sen sålde hon tillståndet till Fru Berg. Byggnaden arrenderades av Berg.

Kjell Eriksson Din pappa kallades Orren och ville ha ordning i klassrummet, men med varierande framgång.

Valla3

Ida Linnea Ljungberg/Orréquia Y Salado.

 

Valla2

Anna Kristensen/Orréquia y Salado.

Järnaffären i Vega

Täckeråker

Järnhandeln, Vega

Mauritz Henriksson:
”Lägenhet på Söderhagstorps ägor” Så står det i Ö-h hfl perioden 1886-90. Senare fick den fastighetsbeteckningen Täckeråker 3:3 areal 4822 kvm. Den första byggnaden till ett ”modernare” samhälle, blev den som kom att ge första delnamnet åtsamhället. Fastigheten ”Vega” byggdes i slutet av 1880- talet, på en avsöndrad del från fastigheten Söderhagstorp. Varför den fick namnet Vega, finns det minst två uppgifter om. Jag bryr mig inte om att spekulera i vilken som är rätt, utan nöjer mig med att konstatera att det har med Nordenskölds resa till Asien att göra.

Handlande Jan Olof Johansson, född 22 februari 1852 i Ösmo, kom närmast från Lissma den 27 november 1886. Han var gift med Johanna Karolina Fernberg, född 30 maj 1853 i Ösmo. De hade två söner, som också var födda i Ösmo, Johan Hjalmar född 1874 och Karl Ivar född 1881. Dottern Ellen Maria föddes i Vega 18 februari 1894. Enligt ett köpebrev den 20 augusti 1901 köpte Johansson marken för 2 735 kronor. Förutom pigor och drängar bodde där också handelsbiträdet Paulus Henrik Thorén från Örebro. Äldsta sonen, Johan Hjalmar, flyttade hemifrån 1897. Han gifte sig 1898 med Anna Josefina Andersson, född 1868 i Stockholm. De fick tre barn. Med sin familj kom han tillbaks, och övertog affären 1905. Fadern, handlaren Johan Olof, med sin fru och de yngre barnen öppnade ny butik i Södertörns Villastad 1905, och flyttade dit. Johan Olof var dock fortfarande ägare till Vega. Johan Hjalmar drunknade i Åre i Jämtland 5 december 1907.

Hans hustru Anna Josefina drev butiken vidare med hjälp av bl.a. biträdet Johan Ivar Törnberg, och hans hustru Lydia Alice Wilhelmina. 1918 såldes Vega till handlande Erik Einar Persson/Bölja, född 1887 i Örebro län. Han var gift med Frida Amanda Skog, född 1889 i Örebro län. De hade tre barn med sig. De bedrev lanthandel i 15 år. 1933 flyttade de till Opp-Norrby. Ny ägare blev Lars Ture Kristian Cederlund, född 1886 i Göteborg. Gift med Sigrid Maria Stålhandske, född 1893. De kom närmast från Brännkyrka, men deras döttrar var födda på Gotland.

“Jacksons” affär, Vega

Jackson sv

Mauritz Henriksson:
”Jacksons Affär” Lite felaktigt att kalla den så. Men de flesta nu levande kanske minns den så. Täckeråker 3:64, Vegavägen 7, vid Nynäsvägen. Avstyckad från Täckeråker 1933. såld av AB Billiga Tomter enlig ett köpebrev 22 oktober 1934 till Karl Axel Henning Wizander. Wizander hade då bott på Länna 3:29, Söderhagen, sedan oktober 1931. Wizander byggde butik och bostadshus.

Han sålde fastigheten 1 oktober 1942 till Alfred Karl Wilhelm Kanold. Kanold hade två söner med sig, från tidigare, och gifte sig på nytt i Katarina förs med Karin Lovisa Olsson den 1 dec samma år. Redan 12 oktober 1943 sålde Kanold butiken till Fride Simon Jansson. Butikshuset inrymde vid mitten av 1940-talet flera butiker.
Kött- och charkaffär, mjölkbutik samt en sybehörsaffär. Hur länge Jansson drev butiken kan jag inte svara på. Hans efterträdare blev köpmannen Nils Jackson. Jackson flyttade in på fastigheten den 25 januari 1946, men han köpte den inte förrän 8 juni 1951, enligt köpebrevet.
När Nils Jackson kom till Vega var han nygift sedan dec 1945 med Elsie Maria. De fick första sonen 1947, sedan en son till 1953. Jackson sålde fastigheten 1 juli 1976 till Asta och Claude Österström. De sålde den i december 1980 till Karl Gustav Jahr. Han hade företaget Spikman/Bultman i huset som bl.a. sålde skruv och bult. Han hyrde även ut maskiner. Jahr var den siste att ha affär i den gamla byggnaden. Numera står en ny byggnad på platsen

USA-bilar, Kvarntorp

USA

Richard Hjelm Eriksson & Mayer G:a Nynäsvägen strax norr om Vega-baren
 
Ingvar Selander Jag undrar om inte de var en tankbilsåkare Boström som bådde där en gång i tiden ?

Kerstin Östmark Boström körde både kol & koks, tankbil och timmerbil

Richard Hjelm Eriksson & Mayer sålde direktimporterade USA-bilar några år i slutet av sjuttiotalet. Liknande firmor poppade upp lite som pizzerior under några år för att sedan klinga av.

Arne Stagnell Steen Boström hade verkstad. Min pappa Sivert Persson jobbade extra där och meckade med bilar.

Kjell Söderberg När jag gick i plugget hade jag min pryo där som bilmek

Bosse Berglund Kåken finns ju kvar, nu heter det Auto Team och han som driver den verkstan kallas för “Dimman”

Konsum Nynäsvägen, senare matservering

Engström-Konsum

Christina Hansson För mig var huset Konsum där jag hade mitt första sommarjobb1958-59. För de första intjänade pengarna cyklade jag och min kompis in till Stockholm och handlade var sin brun mockajacka. Det bodde en kompis på övervåningen som hette Birgitta.
Till en början handlade man mjölkvaror från en dörr på gaveln, men när vi jobbade där hade man startat med glasflaskor som fanns i kyl ute i den vanliga affären.

Åke Andersson På 40-talet fanns det en egen mjölkavdelning med egen ingång. När jag var med morfar dit fick jag en kola medan han tog en knut-pilsner, medan mjölken och grädden hälldes upp i plåtflaskan.

Britten Carlsson Stämmer så bra har själv jobbat där innan jag hamnade på Konsum i lillcentrum

Gun Öhrman Det var en lunchrestaurang o jag tror att den drevs av Erik Engström.

Pia Och Örjan Häggström Min morbror ,Eric Ersbo, jobbade där, när jag var i Handen på vinter o sommarlov så handlade vi där. Mjölken köptes i påfyllningsflaska,det var en fin liten butik på 50-talet.

Catharina Kickan Buch Min svärfar lagade maten där på slutet! Gunner Buch, ruggigt bra kock!

Roger Welin vi var många taxichaffisar som käka där ,,god husmanskost..

Agnetha Norman Det här är skitiga duken

Inger Brobert  Det är inte Skitiga Duken, det hette Hörncafeet. Det låg i korsningen Nynäsvägen/Stationsvägen. Tror det var mest åkare som var stammisar där. E Engström drev fiket.

Mats Linderholm Det va skitiga duken…..de serverade va folk ville ha…stekta ägg på skogaholm till frukost mmm

Kjell Eriksson Skitiga duken har många fik kallats för till o från, men aldrig Hörnfiket. Ett skitiga duken låg i princip i korsningen av Årsta Havsbadsvägen och Vitsåvägen.

Inger Brobert Hörnfiket kallades visst för Skitiga Duken!

Anders Thörngren Bästa haket i stan “skitiga duken” Man fick käka på krita o dega när löningen kom

Sportfiket, mittemot Nynäs Bensin

Sportfiket

11140063_10153217884652409_2149746681106157835_n

Anita Svedenius Det här ser ju ut som rena landet! Och ändå, det är väl inte så himla länge sen.Så fort Sverige har förändrats. (övre bilden)

Inger Brobert Sport Cafeet drevs först, vad jag vet, av Dureiz. Min mor Doris Ericsson arrenderade fiket från ca 1960. Jag själv arbetade där under några år. Vi öppnade kl 07 och stängde kl 22. Det fanns 2 flipperspel , och en jukebox som gick varm. Det var bl a stamfik för Haninge Motorklubb kvällar och helger

Karin Wahlberg Fanns Flipperspel inne man kunde spela och även välja bra musik

Åke Andersson Det fanns väggmålningar där med motiv ut Bellman epistlar!

Lindhes Järnhandel på Nynäsvägen

Järnhandel

Ännu en gammal affär i Handen, Lindhes Järnhandel på Nynäsvägen. Här på senare år då köpmannen Erik Öberg (bilden tillhör honom)sålde Opelbilar här.

Inger Brobert I Lindes affär köpte jag många julklappar

Ylvalie Marie Andersson Och detta blev ett Cafe/ lunchrestaurang! Vi alla kallade “Café Skitiga duken”

Sune Nilsson Tror nog att det är en missuppfattning att det fanns ett fik i gamla järnhandeln, eller?

Kjell Eriksson Absolut fel. Fiket som åsyftas låg i gamla Konsum!

Lars Alsmyr Fanns inget fik i järnaffären. Hörnfiket låg i korsningen mittemot infarten till “Lusoperan” Handens folkets hus. Snett över gatan, granne med järnaffären låg Handens Manufakturaffär. Där köpte alla stenkulor inför vårens kulspel med pyramider m.m

Benny NIlsson Sålde min folka dit och köpte en Saab. Undrar om det är den folkan som är på bilden?

Richard Hjelm Kommer ihåg att det fanns en bilhandlare som kallades “Groggen” i det där kvarteret . Ngn som kommer ihåg?

Lasse Hjorth Groggen som du sa Rickard hette Ingvar Eriksson och sålde bilar bakom järnaffären han drev innan BP macken mittemot Fredrika Bremerskolan!

 

 

 

Bergsmans Livs

12373404_987626257974223_8701448660407173277_n

Ur Haningearkivet, okänd handlare i Handen

 

Lasse Hjorth Jag tror att det är BergsmansLivs Vikingavägen-Midgårdsvägen?

Per Schön Är det lokalen som Synsam och Tyggrottan låg i senare?

Danielssons, senare Nymans

153

 

8 kommentarer

 1. Lena

  Det är inte min pappa på bilden Bergsmans Livs, möjligtvis om det kan vara en anställd. Jag känner dock inte igen honom eller inredningen i affären.

 2. Alf Litze'n

  Sportfiket. Min mamma Anna Andersson (som ogift) från Manhem i Kålartorp jobbade där på 30-talet. Den då kände violinisten och sångaren Alf Alfer var kund på fiket. Det är efter honom jag fått mitt namn, han var så tjusig tyckte mamma.

 3. Sven-Erik Lindström

  I Konsum jobbade min mor Hilly Lindström å Bäckström föreståndare var Håkan springande var Bengt Jansson han körde en trehjuling

 4. Tonny Treiberg

  Åke Andersson har fel på en punkt, Börje “Raspen” Ramstedt bodde aldrig på övervåningen i sybehörsaffären. Där bodde “sybehörstanterna”.

  • Eva Lindahl

   Min mamma hyrde några rum i sybehörsaffären i slutet på 40 talet
   När jag föddes. Kul att se det .?

 5. Ove Johansson

  Jag körde brödbil från Konsum Stockholm i slutet på 50-talet. En körning gick till Handen och slutade i Landfjärden. Jag minns inte var butikerna låg men jag försöker minnas när jag ser bilderna. Nu bor jag i Handen sedan många år.

 6. Sune Nilsson

  Via FB:
  Meddelande:
  Vill komma med en rättelse : ägaren till BP macken hette Ingemar Eriksson och av någon anledning kallades han Groggen. Efter att han blivit av med macken på Dalarövägen började han sälja bilar på Nynäsvägen , bredvid mej . Många trodde tyvärr att det var jag som var inblandad i dom affärerna
  Erik Öberg
  F.d. Opelsäljare

 7. Jan Petersson

  Mycket roligt att uppleva gamla minnen. Jean Orreqia var min lärare i sista klass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑