Hembygd i Haninge

Nostalgi, Västerhaninge på sent 50-tal

Åbygårdarna. här Ringvägen 48-50 år 2017. Foto från Fastighetsbyrån.

Jag ser på nätet att min “förstalägenhet” på Ringvägen 50 är till salu!

Väcker naturligtvis många minnen!

Kvarteret Ringvägen/Åbyvägen, Ringvägen 48 till 70  byggdes 1958-59 av Byggnadsfirman Gottfrid Lindgren från Uppsala.
Det var den den första bebyggelsen öster om Åbyvägen, resten ner till Nytorpsån var bara skog.
Västerhaninge kommun hade fyra år tidigare påbörjat produktionen av flerfamiljshus via Stiftelsen Västerhaninge Bostäder intill Landstingets Sjukhem efter Ringvägen och de så kallade “trädstigarna” var färdigbyggda 1958 av Byggnadsfirman Carl A. Lilliesköld som då påbörjade det s.k. affärshuset, numera Åbyplan.

Stiftelsens lägenheter överläts som hyresrätter men när området öster om Åbyvägen  exploaterades skulle det istället bli bostadsrätter. Ett koncept som ju redan fanns i samhället, HSB:s flerfamiljshus efter Nynäsvägen i Ribby.

Vinnare av anbudet blev då Uppsalabyggaren Gottfrid Lindgren.

Bygget påbörjades våren 1958 och första inflyttningen skedde 1 juni 1959, jag vet, jag var pinnpojke där! Skulle göra karriär i byggbranschen som min halvbror Rune “Spånga” Nilsson som var verkmästare hos Lilliesköld som ju byggde Åbyplan samtidigt.

Nån karriär i den branschen blev det dock inte för mej!

Från Uppsala kom några arbetsledare, platschefen den timide och religiöse Lennart Wedlund, den bestämde och auktoritäre verkmästaren Anders Olsson och från Västerås verkmästaren Jalle Westling.

Jag minns ju en del av gänget som skötte själva bygget! De flesta västerhaningebor!

Grunderna grävdes av Bernt Runeborg, lagbas för grovarbetarna var “Stora Nisse, Sven Nilsson, timmermännen leddes av den väldige Edvin Mård och snickarna av Knutte Sandberg. Murarbas var Alvar Månsson och brodern Olle (?) satte plattor och kakel.

Elinstallationen sköttes av Elektrotekniska från Lidingö med kontor på Parkvägen med Evert Blomgren som ansvarig. Målningsarbetena gjorde Joel Fläcke med personal, rörarbetena av Nils B. Nilsson och basen Gunnar Schedwin.

Det gick ganska trögt att sälja dessa bostadsrätter, ortsborna var inte riktigt vana att betala kontanta pengar för att flytta in i en lägenhet!

Nåväl, till slut kunde dock Bostadsrättsföreningen Åbygårdarna bildas och med god hjälp av mina snälla föräldrar blev jag en av medlemmarna, jag köpte en etta med kokvrå på nedre botten på Ringvägen 50 för 4.900 kronor, en svindlande summa på den tiden, och flyttade in den 1 juni 1959.
Den lägenhet som nu är till salu för strax under miljonen!
Månadshyran var på den tiden 138 kronor, min veckolön på bygget var 125 kronor efter skatt.

Planlösningen

I lägenheten intill mej bodde den norskfödde elektrikern Tor Stridsklev, som jobbat på bygget, med sin hustru Maj och två barn.

Han hyrde lägenheten av föreningen för att fungera som “portvakt” och såg till att vi hade varmt och skönt, skottade snö och klippte gräs med den äran.

I samma port bodde åkaren Gunnar Åbom med sin Maud och barnen och högst upp Börje Ekelund med sin argentiska hustru Sara och två söner.

På grund av svårigheten att sälja lägenheterna bebyggdes det kvarvarande området med hyresrätter av Gottfrid Lindgren

Åbygårdarna blev under många år det enda kvarteret i Åby med bostadsrätter, annat är det nu…

Så här såg det inte ut 1959…

Vill du se annonsen: https://www.booli.se/annons/3021643

 

 

 

 

1 kommentar

 1. thommy hultberg

  I dag dominerar bostadsrätterna helt utefter Ringvägen. Visst var det Akelius som man köpte av, erkänt ” att vilja få ut sista kronan “, men de som valde, att köpa har knappast haft anledning ångra sig….De flesta har ju blivit nästan miljonärer på kuppen. De pyttesmå s k studiolägenhetern är särskilt åtråvärda, jag såg en försäljning på 1,5 milj på Ringvägen 6, runt 20 – 25 kvm.
  Edvin Mård var far till min klasskompis Anders. De bodde borta vid Fors, men köpte sedan en egendom i början på Ringvägen, någon tomt styckades av och båda bröderna bodde på fastigheten, Leif Mård är borta, men Anders med fru bor ännu kvar, ytterligare tomt med hus har sålts av om jag inte tar fel.
  Vi bodde först på Ringvägen 10 och sedan på Ringvägen 47. jag minns invånare i bostadsrätterna mitt emot, Hagard Andersson, som finns med på så många skolfotos. Hon arbetade med barn och bodde hemma hos föräldrarna. Var finns hon nu? Häradsdomare Piehl med fru minns jag, liksom en finsk adelsman (vars namn jag glönt för tillfället ). Skomakaren Hetner bodde där liksom klasskamraten Barbro Johanson med föräldrar, flyttade med syster sedan till Tyskland och öppnade språkskola. Bor hon kvar?
  Minns, att det alltid var välskött och staketet som omgav husen.
  Bostadsrätten gick ju ej att belåna ända in på sjuttiotalet och ansågs inte som någon god investering. Nu är det annat läge….
  Intressanta uppgifter du kommer med, tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑