Hembygd i Haninge

Gillet sörjer sin medarbetare Roger Wikell

En talande bild av Roger, glädjen över ett fynd och entusiasmen att kunna dela den med andra! Foto: Ingrid Svensson

Vår mångårige medlem och medarbetare arkeologen Roger Wikell har lämnat oss.
Roger gav oss under många år ett stort antal artiklar, föreläsningar och vandringar som handlade om det han älskade så mycket, arkeologi.

De flesta av oss har Roger att tacka för det mesta vi vet om forntid.
Hans brinnande intresse för speciellt vårt område på Södertörn och
Haninge har vi varit oerhört tacksamma att få dela.

Mycket av hans arkeologiska forskning finns naturligtvis kvar i form
av artiklar och slutrapporter från olika utgrävningar.

Men det som vi inte kan ersätta är all den kunskap och
det underbara seendet att hitta i naturens historia bakåt som Roger hade mer av än de flesta.

Roger var också skuld till att jag började arbeta med ”Gillet” då jag mötte honom för omkring tio år sedan vid ett ”öppet hus” vid en utgrävning på Gålö.
Hans entusiasm smittade av sig på mig som på så många andra.

Mer om Rogers gärning i Gillet och Haninge kommun kommer att belysas i vår tidning Glimtar i höst.
Våra tankar går naturligtvis just nu till hans nära och kära.

Tack Roger för allt!
Vila i frid! 
Haninge Hembygdsgille
Leif Olsson
Ordförande


1 kommentar

 1. Helena Nyberg

  Med förskräckelse fick jag av en händelse vetskap om Rogers tragiska och allt för tidiga bortgång. Mina minnen av Roger var en oerhörd kunskap, delad med en sådan inlevelse att man snabbt förflyttades i tid till den period han berättade om. Man kunde se vattenlinjen och följa det spirande landskapets framväxt. Roger berättade en gång att hans arkeologiintresse började redan i lågstadiet, för att sedan följa honom livet ut. På facebook har jag kunnat följa hur han haft med sig sin dotter i olika fornlämningsmiljöer, och jag gläds åt den kunskap han delat med sig till henne. Kanske en blivande arkeolog där med.
  Roger har inte bara bidragit till att åka haningebornas kunskap om sin förhistoria. Han har även satt Haninge och Södetörn på den arkeologiska kartan. Han har ökat den kunskap man inom arkeologin har kring kolonisationsförloppet på Södertörn, något varje hembygdsvän med historieintresse måste vara stolt över.
  Roger och jag inventerade strandvallar efter ancyllussjön i paddocken vid Tornberga, och han kunde på ett levande sätt berätta för mig om hur landet höjt sig, och hur landskapet trätt fram. Med tiden samarbetade vi med en artikel inför Gillets 30-årsjubileum där vi visade hur inventeringar och utgrävningar ökat kunskapen om Haninges förhistoria. När jag flyttade till Lästringe och tog över ordförandeskapet i Föreningen Lästringebygden kände jag att jag saknade mycket kunskap kring Lästringes förhistoria. Det var ju inte så att Lästringe inte hade någon förhistoria, det var ju bara så att Lästringe saknade en Roger Wikell. Jag ställde då frågan om Roger hade lust att komma ner och hålla en inventeringskurs för oss här nere, vilket han med glädje gjorde. Han berättade lika levande för deltagarna på kursen om landskapets framväxt, om sina teorier kring skärvstenslämmningar som han gjorde under sina föreläsningar i Haninge. Han kunde exemplifiera med kartor som påvisade de olika havsnivåerna hur människans villkor förändrats på ett så levande sätt som ingen annan gjort före honom, ens på arkeologiska institutionen.
  Roger lämnar ett stort tomrum efter sig både lokalt och regionalt. Men framförallt i sin lilla familj. Vi får alla trösta oss med att det kanske finns dolda miljöer i himlen som Roger nu ska upptäcka.
  R.I.P, Roger, we will miss u

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑