Hembygd i Haninge

Fredrikslund, Vendelsö

av Bengt Hedström,bengt.o.hedstrom@gmail.com, född i Vendelsö 1938.
Ledamot i Haningegillets styrelse och engagerad Vendelsöforskare.
Denna tidningsbild visar gårdsbyggnaden på Fredrikslund.

Namnet Fredrikslund har gårdens skapare bidragit till, Anders Fredrik Lundmark var född 1854 i Österhaninge församling.

Fredrik Lundmark

Enligt prästen var hans efternamn vid födseln Östergren. Det är oklart när han får namnet Lundmark. Han föddes som oäkta son till pigan Christina Bergqvist född 1825, vid den tiden skriven på Lännåker och sedan på socknen i Österhaninge utan bestämd hemvist.
Hon har tidigare en oä dotter född 1850 och får mellan 1858 till 1863 ytterligare 5 oä barn. Enligt prästen bor hon på Mörby Båtmanstorp som finns i husförhörslängderna till 1895. Torpet låg enl. uppgift i trakten av Tjursjön.
Tjursta båtmanstorp, även kallat Falkenstorp, var också tidvis hennes hemvist, låg strax öster om Tjursta gård. Christina flyttar runt i socknen under de kommande åren och är svår att hitta på någon fast plats.                           

På hösten 1876 finns Fredrik på torpet Brink under Årsta, där han noteras som dräng. Torpet Brink ligger i skogen på västra sidan av vägen från Årsta Havsbad mot Handen söder om korsningen Västerhaningevägen och Dalarövägen. Vägen heter idag Stenhamravägen och fastigheten är numera bebyggd med två moderna villor.
Han har tidigare under 1876 befunnit sig på gården Gräsåker i Ekerö, där han har misshandlat sin matmor och  dömts samma år till fem månaders fängelse och till att mista sina medborgerliga rättigheter under sex år.

Han gifter sig 1877 med Katarina Lovisa, född 1858, dotter till torparen Anders Nyman  på torpet Prestängen i Tungelsta
Parets dotter Olga föds på Brink 1878, året efter flyttade familjen till Södra Beteby, sedan till Svartbäckens skolhus 1881. Där får de i januari dottern Gerda, som dock avlider efter endast tre månader.
De bor sedan i Ramsdalen 1885 i en lägenhet som kallas Anneberg som ägs av A.P. Eriksson, får i juli detta år tvillingar som avlider efter en månad.
Tar 1879 en nyfödd flicka från Stockholms barnhus som fosterbarn. År 1891 föds sonen Hjalmar Fredrik, som skrivs in som ”Idiot” och avlider vid nio års ålder.
I kyrkboken skrivs familjen fram till år 1900 under “Ramsdalen” men från 1901 i lägenheten Fredrikslund vilket tyder på ett nybygge. Det finns uppgifter om att nybygget påbörjas redan i början/mitten av 1880-talet men när det stod klart är oklart.
Fredriks hustru Katarina Lovisa avlider här 1911.

Vi vet att dottern Olga tog emot post på under adress Fredrikslund under november 1903.
Avsändare är Elias Appelqvist, se nedan. Kortet poststämplat Tungelsta station.


På granngården i Ramsdalen skrivs från 1908 Johan Elias Nilsson Appelqvist, född 1882 på Säby Gård, Ingarö.
Johan Elias farfar var drängen Nils Appelqvist i Håbo-Tibble, på Gården Hällen, Markeby rote.  Han var född 1817 i Bro. Hans son Carl Erik, Elias far, är alltså född Appelqvist, men tar faderns förnamn och lägger till ändelsen –son, s.k. patronymikon, vilket var vanligt på den tiden. Det är först 1897 som Elias och hans bror tar tillbaka det ursprungliga namnet Appelqvist.

Elias far Carl Erik Nilsson var född 1849 i Uppsala, Tibble, var rättare på Säby Gård  på Ingarö när Elias föddes, modern hette Anna Josefina född 1852. Johan Elias hade en äldre bror Karl-Otto född 1879.
Familjen flyttar 1882 till Arbottna på Muskö där fadern blir rättare. Här föds sonen Georg 1885. Därefter ett kort boende i Katarina församling, sedan Berga Gård i Österhaninge 1891.

Vidare flytt till Ribby i Västerhaninge 1895.  Två år senare flyttar Elias ensam till Boglösa i Uppland som dräng , sedan till Övergran, Brunsta gård 1898. Därefter kommer han till Sanda i Österhaninge år 1899 där fadern nu är rättare.
1905 hamnar Elias i Katarina församling som vedarbetare. År 1907 blir han dräng på Lingsbergs gård i Vallentuna, där nu föräldrarna och brodern Karl Otto nu bor.                                                                                                                  

Johan Elias Appelqvist gifter sig med Fredrik Lundmarks dotter Olga 1908 och flyttar samma år till Fredrikslund. De får sönerna Gunnar 1909, Birger 1910 och Ragnar 1912.  

Olga föds 1878 på torpet Brink. hon kommer till Ramsdalen/Anneberg/Fredrikslund år 1885, avlider 1965 på Fredrikslund.

Vid ett möte hösten 2018 på Koppargården vid Svartsjön med Alf Appelqvist och hans hustru Inger kunde dom berätta följande om Fredrikslund:  

Alfs farmorsfar, smeden och vagnmakaren Fredrik Lundmark, röjde och byggde 1881 men det  finns uppgifter om att 1885 var byggår för Fredrikslund  vid Ramsjön. Fredrik Lundmark avled i januari 1936.
Gården togs sedan över av Fredriks dotter Olga. Hon gifte sig med Elias Appelqvist som var född på Ingarö. De blev Alfs farfar och farmor och de fick barnen Gunnar 1909 , Birger 1910 (han blev Alfs far) samt  Ragnar 1912. Sonen Gunnar bodde kvar på gården nästan hela livet och dog 1987.

Farfar Elias och farmor Olga hade tvätteriverksamhet som så många andra i Vendelsöområdet. Torkladan står kvar på gården när detta skrivs 2019. Man hade tvättbrygga och tvättstuga vid Ramsjön nedanför boningshuset. På gården utanför boningshuset finns den kamineldade varmtorken med jordkällare under fortfarande kvar.  Man hade även en häst som hette Lunkentuss, en ko samt höns.
I boningshusets  östra del var det snickeri, där Gunnar bland mycket annat snickrade stötlådor (dåtidens  handdrivna ”tvättmaskin”) åt behövande tvättare i grannskapet.
Gunnar var även smed på gården (smedjan finns kvar 2019).

Dit kunde Smed-Walle från Österhaninge komma och hjälpa till att smida hästskor.  Vintertid sågade man och tog upp is ur Ramsjön och körde ut till kunder, som hade  isstackar. Man hade även en egen isstack nere vid sjön.

(Alla livsmedelsaffärer  hade ett sågspånsfyllt upplag. Där kunde de uppsågade isblocken läggas på varandra och sedan täckas med ett rejält sågspånslager som skydd mot sommarvärmen. Sedan skottade man fram ett isblock som man högg bitar av  för att hålla matvarorna kylda i butiken eller i sitt eget isskåp .  På andra sidan Ramsjön tog även ”Is-Jonsson” från Kvarnängen upp is för att frakta till sitt bolag i Solna på Råsundavägen 25.)

Birger Appelqvist gifte sig med Elsa Larsson född 1912. Hon var dotter till Joel Erik Herman Larsson och Anna Sofia Hultström från Ramsdalen och hon flyttade från Blekingegatan på Söder i Stockholm som sjuåring till sin morbror Arvid och hans hustru Rut Hultström på Ramsdalens gård. Elsa köpte senare villa Granebo på Tyrestavägen. Där fick de barnen Hasse (1933-1998), Alf född 1937 och Birgitta (1942-2005).
Birgittas son Mikael Appelqvist och hans hustru Jessica med barnen Emil 22 och Emma 18 år bor när detta skrives på Fredrikslund sedan 1996. Elsa levde i sin villa på Tyrestavägen till sin död 2003.

Sittande Fredrik Lundmark. Stående från vänster Birger Appelqvist, Johan Elias Appelqvist och Hasse Appelqvist.

Alf berättade också om grannarna på Erikslund som även dom tvättade åt stockholmarna i en tvättstuga med tvättbrygga vid Svartsjön. Närheten gjorde att det var lätt att besöka varandra. Där bodde syskonen Pettersson: Emma, Matilda, Ivar, Hugo, och Yngve. Emma och Ivar skötte gården under många år.

Yngve och Emma Pettersson på trappan till Erikslund
Vid besök på Erikslund så fick den besökande höra Emma berätta om när hennes far fick en medalj av kung Oskar II samt lyssna på Emmas dragspelslåtar, som hon gärna framförde för besökande i stugan.

Häradskartan 1905
Ekonomiska kartan 1950


6 kommentarer

 1. Sune Nilsson

  Här ett utdrag från kommentarerna på FB:

  Staffan Holmberg: Tack! Mycket Bra info.
  Johan Linden: Heder till Bengt Hedström för denna intressanta och välskrivna dokumentation
  Claes Kahl: Mycket bra Bengt
  Sven Erik Lindström: Det var bra skrivet av dej Bengt ha det bra från Littan å Maud
  Hans Ehn: Jättekul att få höra om familjen Appelqvist kände Hasse och var klasskamrat med Birgitta
  Eva Simmala: Mycket intressant läsning. Elsa.Appelkvist sålde samtliga radhustomter på Svartskogsvägen/ nyaste området. Uppbyggt 1991-1992.. varje radhus kostade på den tiden från 1,550 tusen. Gavlarna kostade något mer…
  Inger Söder Hagström: Hej Bengt vi var skolkamrater i Handen roligt att höra av dig
  Mechthild Kleinschmidt: Intressant och väldigt detaljerad läsning – Tack för det 🙂

  • Kjell Bävergren

   På vykortet från Tungelsta station finns intill stationshuset en mindre byggnad, med ett karaktäristiskt tak. Byggnaden tycks ännu finnas kvar, i ett kanske smärre uppfräschat skick. Vilket syfte hade/har denna byggnad? Kan det ha varit ett pumphus, för att kunna fylla på pannor i ångloken? Se: https://www.instantstreetview.com/@59.102852,18.044431,124.79h,5.96p,1z

   • Sune Nilsson

    Enligt min uppfattning är det som förr i världen kallades kabinettet, dvs i det här fallet ett torrdass med pissoar för de resandes välsignelse.

    Wikipedia:
    Kabinett är ett mindre rum i en bostad. I äldre språkbruk avsåg kabinett även toalett eller avträde. Ordet kommer ifrån danskans och holländskans kabinet, tyskans kabinett, engelskans cabinet, av franskans cabinet och sannolikt av italienskans gabinetto. Tidigast anträffades ordet i betydelsen stilla och lugn plats respektive ett slags möbel, möjligen är det en diminutivavledning av gabbia som betyder bur, och av latinets cavea, som betyder hålighet eller bur.

 2. Appelqvisten

  Lite korrigeringar:
  Fredrik Lundmark var Alfs farmorsfar inte farfarsfar.
  Gunnar Appelqvist avled 1987 och inte 2007.

  Tack i övrigt för ett mycket intressant inlägg då det handlar om släktingar till mig.

  • Ingrid Turesson

   Min mormor är kusin med Olga Appelkvist
   Jag har inte hittat någon nu levande person av Nyman släktet ’
   ( Gustav Nyman 1854 )

   • Appelqvisten

    Vad roligt. Jag har faktiskt en påbörjad släktforskning kring Appelqvist där jag även har Nyman med. Har än så länge bara syskonen Katarina Lovisa, Gustav och Lars Evert framme. Samt deras mor och far och även farföräldrar men har inte forskat nedåt i dom leden kring Gustav och Lars Evert ännu.
    Olga var min morfars farmor. Alf Appelqvist var då min morfar.
    Alf avled tyvärr den 10 december 2020 så jag har inte mer information att plocka ut från honom gällande släkten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑