Detta är det första numret av Haningebladet från 1953.

Börje Carlsson, infödd Haningebo, närmare bestämt i Vendelsö, var verksam i grafiska branschen på lokal nivå redan i början på 50-talet tillsammans med brodern Hans.
År 1953 lanserade han ortens första lokaltidning, Haningebladet, som gavs ut under 17 år och behandlade lokala ämnen, de första åren bara inom Österhaninge men grannkommunen Västerhaninge inkorporerades ganska snart.
Första numret var på fyra sidor, inledningsvis gavs tidningen ut varje månad men från 1964 var fjortonde dag.

Börje Carlsson 1922-2003

Han skrev referat från olika kommunala beslutsorgan, informerade om viktiga beslut, rapporterade från polisen om brott och olyckor men berättade också små solskenshistorier i kåseriform.
Ortsborna kunde se vilka som gifte sig, vilka som fick barn och naturligtvis vilka som avled.
Idrotten fick sitt, kanske framförallt fotbollen. Mer eller mindre professionella lokala reportrar skrev matchreferat och levererade resultat.
Börje skriver i introduktionen till första numret att tidningen skall vara “opolitisk” vilket den till största delen naturligtvis var men det hände ibland att signaturen BC brände av en och annan kontroversiell synpunkt!
Första numret kostade 35 öre, sista numret en hel krona!
Ett roligt sätt att mäta prisutvecklingen!

Detta lilla lokalblad blev mycket uppskattat och vi Haningebor såg fram mot att den lilla tidningen skulle dyka upp i kiosker och tobaksaffärer.
Man flyttade tryckeriet från Vendelsö in i det nybyggda Handens Centrum och verksamheten expanderade, tidningen blev jobbig att hålla igång och kanske inte så lönsam och 1969 i december kom sista numret ut.

Börje erbjöd då den då nybildade storkommunen Haninge sitt digra bildarkiv med unika, lokala “historiska” motiv men fick trots flera påstötningar ingen respons för detta.
I besvikelse och troligen lite ilska eldade han upp det och ett stort kulturarv gick upp i rök på en villatomt i Vendelsö!

I början av 2020 fick vi i Haningegillet till vår stora glädje och tacksamhet från Börjes son Lars, boende i Vendelsö, ta emot en komplett samling av samtliga utgivna Haningeblad!

Lars Carlsson

Vi har alltså nu möjligheten att läsa in en del av lokalhistorien via papperstidningen och undersöker nu möjligheten att digitalisera och göra materialet sökbart.

Tidningarna hanteras just nu av vår Bengt Hedström som arbetar med en artikel om ikonen Börje och hans insatser för samhället som sannerligen inte bara handlade om lokaltidningen!

Namnet Haningebladet och utgivningsrätten köptes i mitten på 1970-talet av Centerpress, Centerpartiets presskoncern, och från en redaktion på Bragevägen i Handen och med tryckning i Södertälje försökte man få till en nystart men projektet fick ganska snabbt gå i graven av ekonomiska skäl.