Hembygd i Haninge

Runstenen vid Tuvvägen i Handen

Många har sett den, och nästan lika många har säkert undrat över om det är en ”äkta” runsten. Det är en sten med riktiga runor inhuggna i en slinga. Vad står det då?

Det står:
Denna sten restes av Oskar Söder och hans hustru Helny 1960” 

Den moderne runristaren, hälsingen Oskar född 1901, var en välkänd, lite hemlig Handenbo, med många strängar på sin lyra.

Kom till trakterna 1923, bodde först hos änkan och tvätterskan Emilia Blomqvist på Furubo i Jordbro och blev tillsammans med dottern i huset, Helny född 1900.
1926 bygger Oskar ett mindre hus på Söderby 1:463, där stenen står.

År 1930 flyttar Helny dit. De får sex barn, födda åren 1926 – 1941. På senare år tillkom flera hus på tomten bl.a. en verkstad

Oskar var mångkunnig och sysslade bl.a med flera olika byggprojekt, hade eget cementgjuteri och tillverkade mursten samt var lite av en uppfinnare i olika sammanhang.

Under andra världskriget hade han en arbetsledaruppgift på Slätmossen där Stockholm-Nynäs-Järnvägar återupptagit torvbrytningen som då behövdes som bränsle till ångloken.  
Oskar och Helny gifte sig först 1960. Kanske var det orsak till att stenen restes det året.

Två av parets barn finns kvar i Haninge, Inger och Harry, de berättar:

Farsan släpade med stubbrytare, block och taljor och mannakraft hem drygt två ton tunga stenen som fanns i skogskanten, knackade in runslingan och de olympiska ringarna, det var ju olympiska spel detta år i Rom.
Därefter blev det samma flyttprocedur upp på berget och fixering med en sockel och där står den än idag, synd bara att den är så nedklottrad”

Ett mycket speciellt sätt att manifestera sitt liv och äktenskap!

Oskars sten har förärats ett eget objektnamn i Fornsök, Riksantikvarieämbetets söktjänst som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar:
L2014:8631, runristning, övrig kulturhistorisk lämning, modern ”runsten”

1970 löste kommunen in fastigheten för nybyggnation och Oskar o Helny flyttade till Småland. De återkom till Handen i slutet av 70-talet där båda avled, Oskar 1982 och Helny 1986.

1 kommentar

  1. Björn Olsen

    Nära runstenen finns en husgrund och två järn balkar lagda utifrån väggen som med lite fantasi kanske fungerade som ramper till en smörjgrop? Det sticker upp något bildels aktigt nära rampen kanske ett styrstag? Med din berättelse så förstår man bättre vem som bodde där tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑