Hembygd i Haninge

Tungelstavägen, på 50-talet

Hedlunds

Detta är ett vykort från 50-talet, fotografen står på Tungelstavägen, ungefär där Parkvägen går in, och riktar kameran mot norr.
Huset till vänster är Hedlunds Handelshus, här fanns sedan mitten på 40-talet speceriaffär, mjölkaffär och en järnhandel. Uppe i hörnet på fasaden ser man en skylt som talar om att det även finns ett konditori.

Här ligger nu ICA-Super Market.

I en annons i Haningebladet från 1956 ser vi att Ellen Åkerstedt, som drev konditoriet från 40-talet, överlät rörelsen till Svea Häggblad, gift med järhandelsföreståndaren Kjell.

Häggblad

Lägg märke till att det fanns “Grammofonautomat”! Det blev under Sveas nyordning också en TV-apparat och vi ungdomar beställde bord till lördagskvällarna för att se ikonen Lennart Hyland leda underhållningsprogram.

Till höger skymtar hörnet på en villa och en flaggstång på gården. Den kallade vi ofta för Kanoldsvillan efter konfektyrfabrikanten som bodde där några år. I källaren på nedre våningen i en utbyggnad med ingång från norr fanns tidigare bl.a. skolkök och ett café. Och ovanpå en stor altan.
Hit flyttade senare droskägaren Ruben Ramström.

Den stora byggnaden i bildens högra bortre kant är Förlossningshemmet, i folkmun BB. Byggdes på 20-talet av dåvarande provinsialläkaren Erik Tretow.

Villorna hitom är Harry Anderssons, snickare och busschaufför och Josef Roséens. Roséen hade här en handelsträdgård, läs om den här.

Nedan till höger (ej på bild) låg dåtida fotbollsplanen.

3 kommentarer

 1. Harriet Andersson Bergvall

  Jag är uppväxt på Furudalsvägen bakom Hedlundshuset, där alla våra inköp gjordes under min barndom. Min morbror Uno Nyström var konditor hos fröken Åkerstedt under 50-talet och framåt moster Solvig arbetade en tid natt på ålderdomshemmet. Minns att en familj som hette Bäckström bodde i Hedlundshuset, deras dotter Kristina var min klasskamrat under åtminstone första skolåret. Tror att hennes pappa var den som drev affären. Vill minnas att han kom från Furudal i Dalarna – kanske därav namnet Furudalsvägen. Minns med glädje trädgårdsmästare Rose’n, alltid förnöjd och glad. Kommer också ihåg BB som passerades på väg mot tågstationen, tyvärr minns jag inte vad barnmorskan hette. Granebopojkarna var ett dagligt inslag under uppväxtåren, gick man förbi Granebo ner mot järnvägen fanns det ett sk. vändkors att passera för att komma över järnvägen. Hur mycket minnen som helst finns lagrat. Flyttade från VH 1965/Harriet

 2. Bengt " Acke" Andersson

  Beträffande villorna framför Västerhaninge BB så är villorna från vänster
  Harry Anderssons, och nästa är Holger Anderssons (Min far) Rosens hus skymt
  av busken till höger om Bilen på vägen
  Bengt ” Acke ” Andersson

 3. Anita Nilsson

  Min ena bror är född på 1955 . BB lades ner 1956. På tungelstavägen fanns en fotbollsplan där man kunde fira midsommarafton. Fanns även en dansbana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑