Hembygd i Haninge

Berga Sjukhus, ett föga känt projekt!

Har du hört talas om Berga Sjukhus? Troligen inte!
Sjukhus Berga

Berga Sjukhus Västerhaninge såsom det planerades 1941.

Helge Ax:son Johnson var  son till Johnsonimperiets skapare Axel Johnson. Han hamnade i skuggan av sin äldre bror, Axel J:r, och drog sig ur den stora finanskoncernen och använde sitt förskotterade farsarv till ett förmodligen ganska behagligt liv i helt andra sammanhang fjärran från styrelserummen.

Han köpte Berg Gård i Västerhaninge och byggde ett eget slott intill Horsfjärden och hade mycket ogjort i trakten när ohälsan slog till i slutet på 30-talet. Ett av hans påbörjade projekt var just Berga Sjukhus!

Helge porträtt

Hovjägmästaren Helge Ax:son Johnson 1878-1941. Porträttet färdigställt endast några månader innan hans bortgång av Mas-Olle, Helmer Olsson.

Följande är hämtat ur författarparet Anita och Bo Stjernströms bok “Bergakungen och hans slott” från 2011, mer om boken nedan.

Byggmästarenn F. G. Larsson fick i uppdrag att rita Berga sjukhus, ett storartat donationsprojekt som var planerat att ligga på Bergas mark i backen bredvid torpet Granhammar. Vid slutet av 1940 var ritningarna klara. 1941 började man gräva diken och spränga fram en väg till det planerade sjukhuset, men det gick trögt med förhandlingarna om driften.

Fullständiga ritningar finns bevarade, men projektet hann inte genomföras, eftersom Helge dog åtta månader efter att ritningarna blev klara. Det enda arbetet som utfördes var, att man började bygga den korta vägen uppför backen från Nynäsvägen mitt för Bergas östra alléinfart.

På ritningarna har byggnaden två våningar och källare. De beskriver sjukhusets alla funktioner. Det är ett för den tiden modernt och välplanerat sjukhus. Centralkroppen innehåller sjukavdelningar som har nio dubbelrum och ett undersökningsrum på vardera våningen. Bottenvåningen har entré med hiss och trapphus i gaveln mot vägen. Flygeln direkt in till höger innehåller mottagning, undersöknings- och behandlingsdel, röntgen och två operationsrum. En trappa upp ligger förlossningsavdelningen med två förlossningsrum, rum för barnmorskan, översköterskan etc. och en servicedel. Längs bottenvåningens sjukavdelning finns, liksom i övervåningen, dagrum och tekök. I den bortre smalare flygeln finns storkök, personalmatsal och en personalbostad. Den övre flygelvåningen innehåller sju bostadsrum för personal. Sjukhusets tänkta läge och exteriör ger ett mycket tilltalande och välkomnande intryck.

Visst hade det varit en dyrgrip för samhället om projektet hade genomförts !

Men av Berga sjukhus blev det tyvärr bara ritningarna, den påbörjade vägen och dikena, som fortfarande går att skönja i naturen.

Sjukhuskarta

Läs här också om hovjägmästarens märkliga dispyt med Ragnar Numan på Fors.

bergakungen bok

Om du vill köpa författarparet Stjernströms bok kan du gå in på http://www.bastream.se/

Drygt 300 sidor lokal nutidshistoria med många bilder.

Boken kostar 200:- (inte 300:- som sägs på hemsidan) plus frakt.

 

1 kommentar

  1. Sune Nilsson

    Via mail:
    Mauritz Henriksson

    Go´middag Sune!
    Man har i alla fall använt namnat ”Berga Sjukhus”. Ligger strax för grindarna till AMF1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑