Hembygd i Haninge

Alby 2:2, “Erikssongården”

I Haningegillets Haningebygden 36 skriver Karin Aspberg om en av Albygårdarna.

Alby 2:2, gamla Erikssongården och Albydal

Det sägs att denna gård har ägts av samma släkt i minst 200 år. Den har dock inte gått i arv från far till son som en källa låtit berätta. Vid storskiftet 1775 ägde Anders Nilsson en hemmansdel på ¼ mantal. Efter fyra år gick han med på att flytta sin gård från trängseln i bykärnan till nuvarande plats.
När byns utägor skiftades 1798 företräddes hans då minderåriga barnbarn Erik och Stina av förmyndare. De var då inte bosatta i Alby.

Alby stallbacken 1972

Stallbacken

När hemmansägarna i byn kallades till laga skifte 1831 var nämndemannen Olof Ersson i Högsta ägare till denna gård. Kanske var han nära släkt till ovan nämnde Erik. Inför laga skiftet, 1854, företräddes nämndemannen av sin arrendator och måg, Anders Olsson.
Denne Anders Olsson var född på Kalvsvik och han hade varit klok nog att gifta sig med  dottern till ovan nämnde jordägare.

Svärfadern dog 1837 och när laga skiftet skrevs under 1857 så var det mågen Anders Olsson som stod som ägare. Det gick bra för Anders Olsson. Även han blev nämndeman, men han och hans hustru Brita Catharina var barnlösa. Det var däremot inte Anders bror och dennes hustru i Broby norrgård, nära Husby. Där var stugan redan full av barn när lilla Maria Lovisa föddes 1839. Några år därefter sambrukades Broby norrgård med Husby och familjen flyttade till Västerhaninge.

År 1845 står Maria Lovisa som fosterbarn hos sin farbror Anders Olsson i Alby och när hon blev vuxen och gift sig med Anders Eriksson från Hammarby tog de över gården. Anders Eriksson och Maria Lovisa fick två döttrar och en son. Sonen Anders Gustaf Eriksson tog över gården. Han var gift med Anna Lovisa Pettersson.
Paret fick tre barn: Ernst, Anders och Karin (gift Blomqvist).

År 1939 var gården på 65 hektar varav 15 var åkermark. De hade två hästar, sju kor, två ungdjur, tre svin och 25 höns. Anders Gustaf gick ur tiden 1913, men hustrun Anna och barnen hade gården kvar.
Anna bedrev tvätteriverksamhet i liten skala i likhet med de flesta andra bondkvinnorna i byn. År 1945 sålde de gården till Carl W. Rönnlöf, som var en trävaruhandlare från Vendelsö.

7320110744_48065d0ece_o

Rönnlöf lät 1945 avstycka en stor del av gårdens areal till 39 tomter, där bland annat Albydal ingår. Till en början byggdes mest fritidshus här, men nu domineras området av villor i varierande storlek. Resten av gården såldes senare till Österhaninge kommun där Rönnlöf en tid var kommunalfullmäktiges ordförande. De förra ägarna, Ernst Eriksson och hans mor Anna, bodde kvar i Alby sedan gården sålts .

Drängstugan

Drängstugan på Petterssongården.

En tomt med bostad, ”drängstugan” mittemot tidigare manbyggnaden och norr om vägen, hade tidigt blivit avstyckad som Alby 2:5, och blev nu deras hem. Tomten 2:18 med gamla manbyggnaden ägdes länge av åkaren Paul Lundström med familj.  Ägare sedan 2005 är Mira och Urmas Broberg.

6328814176_39d9713882_o (2)

Mangårdsbyggnaden är idag ombyggd med en ovanlig takkonstruktion.

Läs här om Mellqvistgården i Alby

En promenad till Alby

 

4 kommentarer

 1. Birgit Lundström

  Hej!
  Jag har bott från 1981 -2005 och ägt Erikssongården 1990 – 2005 för dess ägde min man Klas-Göran Lundström den innan han dog 1989.
  Jag har en del gamla kort om det kan vara av intresse för er

  • Sune Nilsson

   Kul, bor du kvar i Haninge?

 2. David Sund

  Hej, är en av barnen till Broberg som står som ägare. Storstugan fick rivas ner till bar timmer pga av katturin av den ofantliga mängder katter som huserade i huset.
  Vissa timmerstockar fick även bytas ut då dessa var så pass nersolkade av urin.

  Lillstugan fick samma behandling då hussvamp invanderat.

  Såldes runt 2014 om jag inte minns fel, finns bilder på alla delar avrenoveringen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑