Bagerilängan

Bild, troligen från 40-talet, på butikslängan vid torget på Årsta Havsbad.

Årsta Havsbad, numera en del av kommunen under stor omvandling, kom till i slutet på 1920-talet då HSB med arkitekten Sven Wallander i täten erbjöd sina medlemmar i huvudstaden:

…att med enkla medel och till rimlig kostnad för människor med begränsade ekonomiska resurser välbehövlig avkoppling från trängseln och osundheten i storstaden. Frisk luft, stärkande bad, vacker natur, en egen täppa och en enkel sportstuga.

Många stockholmare kunde då förverkliga sin dröm och nappade på erbjudandet och området byggdes upp under 30-40talet med enkla men ändamålsenliga små hus, då kallade “sportstugor”.

Det finns fortfarande ett stort antal av dessa stugor kvar i ursprungsskick i området, blandade med ganska avancerade fritidshus. Det blev ganska inflammerat i idyllen Årsta när kommunen planerade kommunala vägar, vatten och avlopp.

Beslutet drevs dock igenom och för ett par år sedan påbörjades arbetet men efter kontraktsbråk mellan kommunen och entreprenören stoppades detta i höstas.

På kommunens hemsida finns idag denna info till de boende:

Etapp 1

För etapp 1 pågår en dialog med SIAAB om färdigställandet av entreprenaden. Detta kontrakt är inte hävt men det föreligger kraftig försening. SIAABs tidplan är att arbetena ska slutbesiktigas under maj 2016.

Etapp 2-4

Vi kommer att färdigställa arbetet i egen regi. Detta gäller både kvarvarande arbete samt åtgärdande av fel och återställning. Det vill säga det blir ingen upphandling av en ny entreprenör.Planerad arbetsstart är i början av april.Planering pågår för att kunna färdigställa och koppla på mindre områden styckvis.

Från Rickard Rosvall (och andra) finns här några bilder från sommarhandeln på torget i Årsta Havsbad under olika tider, fakta om bilderna är knapphändiga och vi tar gärna emot info om bilderna.

Charken ÅH 1930-tal Maj John Stig Tärnholm Katrineberg Vh

Tärnholms charkbutik på 30-talet, Maj, John och Stig Tärnholm. Slakteriet fanns på Katrineberg.

Bageriet 1935 foto Maj Tärnholm

Bageriet i slutet på 30-talet. Personerna okända.

Bageriet m Inga Wensberg 1959

Den glade bagaren, Inga Wensberg 1959.

Torgstånd

Här fanns tom en Fotohörna!

bild_museet

En typisk sportstuga på Årsta från 30-talet. Denna är nu ett litet museum med tidstypisk inredning och finns på torget i Årsta Havsbad.

Läs om busstrafiken till Årsta förr

Läs om barnkolonien i Årsta Havsbad

Läs här Länsmuseets utvärdering för Haninge kommun år 2001.