Gillets mångåriga och högpresterande medlem Bosse Stjernström berättar här ett dramatiskt minne från sin barndom.

Bosse lämnade oss förra året men hustrun Anita är fortfarande aktiv i Gillet och bor kvar på Västerbacken nere i Söderby.Det hände på sensommaren 1949.

Min moster Dagmar och morbror Sven drev och bodde på Söderby hönsfarm i södra Västerhaninge. Där fick även jag och min mamma och pappa bo sommartid.

Det var dags att leverera slakthöns. Min morbror lastade dem därför lådvis i sin tyska Hanomag, som hade utrymme för både last och passagerare. Hönsen skulle till Tungelsta station för vidare transport. Min morbror Nisse, moster Dagmar, mina kusiner Lasse 6 år, Karin 4 år och jag 12 år ville åka med. Det gick bra ända tills vi kom fram till Grytkorset vid Nynäsvägen. Då small det!

Vi kom på Söderbyvägen från Söderby brygga samtidigt som en bil kom farande söderut på Nynäsvägen. Det var vänstertrafik på den tiden. Hur olyckan gick till och vad som orsakade krocken vet jag fortfarande inte, men min morbror var en van chaufför som tidigare hade varit droskförare hos sin far i flera år.

Det fanns inga säkerhetsbälten och bilen hade dörrar “åt fel håll”, d.v.s. gångjärnen satt i bakkanten. Korsningen vid Gryt var en vanlig 4-vägskorsning, betydligt primitivare än senare lösningar, men det var betydligt mindre trafiken än idag.

Fram i bilen satt morbror Sven som körde, bredvid honom satt jag med Lasse närmast dörren. Han såg bilen som kom, grep spontant tag i dörrens handtag varvid dörren flög upp och ut for Lasse. Han var den som klarade sig bäst men med rejäla skrubbsår.
Morbror Sven fick ratten i bröstet och magen och jag for in i framrutan som gick i kras och glaset sprutade över mig. I baksätet satt morbror Nisse och moster Dagmar med lilla Karin. De for alla upp i taket och in i framsätets ryggar och chockades förstås. Efteråt visade det sig att morbror Nisse fått en kraftig hjärnskakning som ingen förstod förrän senare.
Och hönsen? Ja, lådorna flög av och öppnades så det låg döda höns överallt runt omkring hela olycksplatsen.

“Axelssons i Gryt”

Det här hände snett emot där Axelssons affär fanns då, och där såg ägarna Axel och Ida och deras kunder vad som hände. Hjälp stod att få. Ambulanser kom snart, men jag vägrade att följa med i en sån, jag ville bara hem. Mobiler fanns inte på den tiden och det gick inte att få kontakt med min mamma. Då tog Ida Axelsson helt resolut ansvaret för mig, plockade bort så mycket glas hon kunde och gick sen med mig de två kilometrarna ner till hönsfarmen. Hon och min förskräckta mamma fortsatte att plocka glas på och i mig. Att min näsa hade fått en rejäl smäll visade sig senare då jag ofta fick näsblod vid minsta ansträngning.

Morbror Nisse fick bestående men och kunde inte längre fortsätta på det arbete han hade. Han och moster Margit övertog i stället ett konditori på Norrlandsgatan inne i stan. Morbror Sven och moster Dagmar drev farmen vidare till 1954.

Ekonomiska kartan 1951, långt före rondell och motorväg.

Den farliga korsningen blev ännu farligare när trafiken kom igång på 50-talet. Så var det ända tills en fil för svängande trafik kom till och efter ytterligare några år en rondell.
Sen motorvägen byggts är det nu en säker och planskild korsning, och det är vi verkligen tacksamma för!
Sen flera år tillbaka bor vi två ju permanent i lugn och ro på Västerbacken, en del av morbrors och mosters hönsfarm.
Tidigare när Anita varje dag skulle passera korsningen på väg till och från Tungelsta, kallsvettades jag ofta där jag satt på tåget och var ängslig.