Hembygd i Haninge

Scoutstugorna i Handen

Här låg dom!

Scoutkarta
Gillets Olle Flodby skrev för 10 år sedan detta lilla inlägg i vår tidning:

SCOUTSTUGOR I HANDEN

Stugorna byggdes omkring 1937 för Oscars scoutkår i Stockholm. De låg på platån på östra sidan om lilla (södra) Rudansjön För att finansiera stugbyggandet fick scouterna dela ut små reklampaket med Kellogg’s cornflakes bland hushållen i Stockholm. Marken arrenderades av godsägare Braunerhjelm på Sandemar till ett pris av 50 kr per år.
Intill den plats där scoutstugorna låg kan man skönja resterna av en mindre jordkällare, som säkerligen kom väl till pass vid förvaring av livsmedel till matfriska pojkar. “Själv minns jag många lägerbål på klippan vid södra sidan av sjön” berättar Nils-Erik Thorsell, som var kårchef 1948 till 1955.

På senare år blev jag bekant med chefen för armèn, generalen Nils Sköld (äldste son till Per Edvin Sköld). Han berättade att han som ung pojke var scout och hade besökt scoutstugorna i Handen.

Scoutstugorna revs på 1960-talet

Vi efterlyser mera fakta om detta, kanske finns det bilder i nån låda.

2 kommentarer

  1. Björn Olsen

    Hej! Jag gick i Handens scoutkår när jag var cirka 9-10år. Det här var 1971-1972. Min mamma Annmarie var scoutledare. Vi höll till i en lokal i Handens centrum där nu Clas Olsson ligger. Bredvid fanns det ett tryckeri då. Men vi gjorde ett besök i Oscar stugan vid rudan minns jag. Jag tror att ingången var till höger om jordkällaren som du nämner. Hälsningar Björn.

  2. Skogsmulle

    Jag minns att jag som barn scout på början av 1970 talet var inne i “Oscar” stugan. Jag gick i Handens scoutkår fram tills 1972 då jag flyttade till Västerhaninge. Min grupp hette citron fjärilen. Vi hade gjort hattar med stora gula vingar på. Scouterna höll till i en lokal där nu Clas Olsson har sin butik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑