Hembygd i Haninge

Gansta Handelsbod, ibland Oskarberg

16471165835_593646e4ce_o

Ett tidigt vykort från väster. I huset till höger fanns vid olika tidsperioder ett café.

Handelsboden nere i Gansta, efter vägen ner mot Söderby Brygga, ligger på fastigheten  Gansta 1:3 men år 1895 styckas marken runt huset av och får beteckningen 1:6. Kallas också Oskarsberg, troligen efter en handlare mellan 1865-1884.


Fastigheten Gansta bestod ursprungligen av 1 mantal skatte och delades upp 1832 i 1:2 – 1:5.

Här intill fanns en festplats med dansbana, läs Sonja Borggrens artikel!

Lite om handelsbodens tidigare historia!

År 1862 kommer hit Hampus Engstrand, född i Linköping 1815, med hustrun Maria Helena Lindahl med fyra döttrar och en son. En av döttrarna är Olivia Augusta född 1848. Hampus är den förste som skrivs som handlare i husförhörslängden på Gansta.

1862

Ur HFL 1861-65, Västerhaninge

Familjen kommer från Fors 3 där de drivit jordbruk och gästgiveri från 1856, familjen har innan dess under två bott på Tingshuset i Västerhaninge där Hampus skrivits som skräddare.
De blir kvar på Gansta till 1865 då de flyttar till Tottnäs i Ösmo.

Samma år kommer från Eskilstuna Oskar Nordström, född 1835. Med följer “mamsell Paulina Nordström”, troligen han syster. Han gifter sig 1868 med Matilda Hellman som då kommer från Strängnäs. De blir kvar på Gansta till 1884 då de flyttar till Simtuna
I HFL från 1881 kallas fastigheten nu Oskarsberg,

År 1885 kommer nu förre handlaren Engstrands dotter, Olivia Augusta, gift Nilsson, till Gansta som handlerska med sönerna Ivar och Georg. Hon är änka sedan 1878. Hon blir kvar i fyra år, flyttar sedan till Alphyddan på Östnora, dvs Apoteket och bedriver handel där.
Sonen Georg ,som tar moderns släktnamn, utbildar sig till läkare och blir kvar i trakten som markägare.

Då återkommer den gamle handlaren Hampus till Oskarsberg tillsammans med hustrun, han har bott i Hilleshög efter sina år i Ösmo  men sedan 1873  varit handlare på Stenkulla i Fors. Han avlider på Gansta 1892,  redan året innan har en ny handlare kommit till hit,  Karl Fredrik Fredriksson, född i Näshulta i Sörmland 1867, med jämnåriga makan Hulda Maria född Widman. De får här tre barn, bl.a. sonen Karl Erik.
De kommer då från gården Witsa som brukas av Hulda Marias far Magnus Widman.

8518304600_419baa09bf_o

Ett något senare vykort, betydligt utbyggt.

Hulda Fredriksson köper 1910 handelslägenheten Oskarsberg, maken avlider 1923, men familjen driver rörelsen vidare men överlåter den 1930 till Axel Axelsson, född 1882, som då kommer med familj från Tierp, bl.a. med tvåårige sonen Bo Axel.
Familjen Axelsson blir kvar som handlare på Gansta i fem år då de flyttar några hundra meter västerut till den nybyggda fastigheten Gryt 3:8 vid korsningen Söderbyvägen/Nynäsvägen och öppnar affär och bensinstation där.

Till Oskarsberg återvänder nu den utflyttade sonen Erik Fredriksson med sin hustru Anna Lisa som driver butiken till 1946 då både fastighet och rörelse övertas av Sven Walentin med hustrun Greta som kom från Örebro. Vid mannens död sålde dödsboet till Anna Maria Karlsson år 1954, hon var gift med Edvin “Slaktar-Kalle” Karlsson. Edvin hade under många år arbetat på Tärnholms Slakteri på Katrineberg, bl.a. som ambulerande charkhandlare. Han drev också under några år en charkhandel på Södermalm i Stockholm.

Under 40-talet och en bit in på 50-talet fanns här också en telefonstation.

Senare öppnar sonen, Edvin J:r, Kifas kallad, klädhandel här under namnet Klädbörsen.
Ska nu tydligen bli någon form av migrationsboende.

Gansta karta

1 kommentar

  1. Gunilla Eddeborn

    Min familj hyrde av Kifad och Norma en lägenhet på somrarna. Minns det med kärlek och också en som hette Gunsan bodde där. Vilken gemenskapsom jag aldrig glömmer. På 50 talet från 55 tror jag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑