Hembygd i Haninge

Vendelsökrogens öde!

Vendelsö krog, foto Henry Hall.

Vendelsökrog (ovan) låg i södra änden av den allé som söderifrån leder ned mot Vendelsögård. Idag heter den Vendelsö alle men den gick tidigare under namnet Stockholmsvägen.

Huset revs i juni 1977. Inte ett spår finns var det låg någonstans. Idag ser man bara en plan, välklippt gräsmatta tillhörande en modern villa.
Vendelsökrog hade då adressen Stockholmsvägen 71.

De som bodde i det gamla “kroghuset” sökte i mitten av 1970-talet för att få bygga till huset med en vinkelbyggnad. Fick avslag och var tvungna att riva det gamla huset och istället bygga helt nytt.

Av fotografier tagna vid själva rivningen  framgår det att det under panelen dolde sig ett rejält timmerhus. Taket bars upp av tre längsgående åsstockar. På baksidesväggen syns två rader med igensatta hål efter stockändar, vilket tyder på att huset byggts som en parstuga.

Vid rivning av Vendelsökrogen kom denna gamla och gedigna timmerkonstruktion fram. Bilden tillhör familjen Hallbäck.

Under huset var det en källare som sträckte sig under halva huset — den bortre delen från vägen sett. Källaren hade ca en meter tjocka väggar av gråsten. I golvet i köket var det en lucka ned till källaren. Dessutom fanns det en trappa ned i källaren från den tillbyggda förstugan. Anmärkningsvärt är att i taket i källaren satt det mycket kraftiga stockar. Stockarna som var av ek var i genomskärning fyrkantiga med måtten 30 x 30 centimeter. Det råder nog ingen tvekan om att det måste ha varit en krogkällare.
Timret såldes och blev enligt uppgift stomme till en sommarstuga på Gotland.

Rivningen i juni 1977, ännu en gammal kulturbyggnad försvinner. Bilden tillhör familjen Hallbäck.

Det var  i början av 1800-talet som Vendelsö krog upphörde som krog. När den tillkom är okänt, men i varje fall fanns den med 1746 i den första husförhörslängden.
Det var krögare som bodde där ända fram till 1810. Där-efter inhyste det en skomakare några få år tills torpare flyttade in i början av 1820-talet.

Det var sedan torp i stort sett hela tiden fram till mitten av 1860-talet, förutom en mycket kort period då det bodde en statdräng där. Sedan flyttade det in gårdsslöjdare och skomakeriarbetare.
På 1880-talet förefaller det ha stått tomt. De sista 10-15 åren före sekelskiftet bodde arbetare där.

 

Detta är ett utdrag ur Henry Halls bok Vendelsö – Säteriet som blev villastad. Artikeln är skriven 1995.

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer

 1. Sven Åke Lindberg

  Känner igen huset eftersom jag bodde där som liten fr 1959 till 1970. Föräldrarna hyrde huset av Hallberg. Farbroder min Folke hade fastigheten intill och så var det ”tant Nilsson i då vita huset o hennes son Kaj som var rektor i yrkesskolan Fredrika Bremer.
  Har kanske lite bilder som jag kan rota fram
  Mvh
  Sven Åke Lindberg

  • Sune Nilsson

   Sänd gärna bilder med text till nils.sune.nilsson@gmail.com

  • Isabelle Pedersen

   Hej Sven-Åke!

   Jag har nyligen flyttat till Vendelsö allé 4 , hustaket man ser intill krogen på sista bilden. Försöker leta efter info om huset, om hur det sett ut/renoverats genom åren (kommunen har inga planritningar tyvärr). Har du möjligtvis några bilder där man ser mitt hus? Eller vet du någon som bott där förr som jag kan kontakta?

  • Isabelle Pedersen

   Hejsan!

   Jag har precis flyttat in i huset som syns bakom rivningen på sista bilden som numera är gult (Vendelsö allé 4). Är på jakt efter lite info om huset och hur det sett ut en gång i tiden (kommun har tyvärr inte kvar nå ritningar och känns som det gjorts om en del genom åren). Så har ni några bilder eller info om någon som ni vet bott där förr om åren får ni jättegärna maila mig på pedersen.isabelle@gmail.com. 🙂

   • Sven Åke Lindberg

    Hej
    Jo jag har nog några bilder på ditt o ev mitt hus. Ska försöka ta mig i kragen. Info vem som bodde där när jag var liten (1959 är jag född) kan jag väl berätta något om de även om grannarna. Min farbror byggde det vita ”stora” huset snett till höger om er. Bäckvägen 6. är väl adressen. I Ert hus bodde ”tant Nilsson” (Ebba Nilsson). Huset bakom er bodde hennes son med familj, Kaj Nilsson som var rektor på Fredrika Bremer gymnasiet yrkes tekn linjer i Handen. I början av 1960 talet bodde provinsial läkaren , dr Chambert, i ert hus på övervåningen tillfälligt. Mottagningen låg i början på Norrbyvägen.
    Jag kan gärna berätta mer om man vill höra.
    Mvh
    Sven Åke

 2. Torgny Domeij

  Delar av huset har viss likhet med den lanthandel som min farfar Jonas Domeij drev i Vendelsö från 1920-30-talet fram till sin död efter en olyckshändelse 1948, han cyklade med en låda margarin på pakethållaren då han trängdes av vägen av en bil och slog i huvudet. Någonstans i området låg denna lanthandel, farfar blev liggande som konvalescent i huset och sköttes en tid av min mor som bodde där då, men samtidigt hade 3 barn att ta hand om, jag föddes 1948. Farfar sades äga halva Vendelsö med mycket skog, det var styckningsförbud på marken pga en eventuell planerad tunnelbana genom ett erbjudande av ett konsortium med Morgan Bank som garanter. Min far Jonas Sture låg i syrgastält pga tbc på St Görans Sjukhus samma tid, fick halva högra lungan bortopererad och arvet som delades mellan de 4 syskonen och farmor ledde tyvärr till en tvist, advokaten som förvaltade dödsboet köpte fastigheten genom en bulvan och avverkade skog första året som täckte hela köpesumman. Planen med tunnelbana var möjligen ett drag av Wallenbergssfären för att belägga marken med styckningsförbud och hindra konkurrens med deras egen Saltsjöbana och tomtförsäljning i Nacka. Tunnelbanererbjudandet bestod i att Morgans konsortium skulle bygga och ta intäkterna i 50 år för att sedan överlåta till Stockholm – med allt underhåll etc. Om dessa planer gått i lås så hade troligen Stockholm köpt upp Vendelsö och utvidgats söderut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑