Axel Ericsson 1895-1965

(Denna artikel finns i förkortat skick publicerad i Haningegillets nu aktuella tidning Glimtar nr 4/2017).

När Gillets Olle Flodby bad om hjälp att få fram bilder ur arkivet inför sitt kåseri på Kulturhuset  senare i höst, “Mina 60 år i Handen”, hade han ett antal önskemål under rubriken “Handenprofiler från förr”.

En bland de första han sökte var bagarmästare Axel Ericsson, Bak-Axel kallad. Varken Gillet eller nätet kunde erbjuda någon bra bild på honom så det fick bli en efterlysning på Facebook.
Vi fick ganska omgående kontakt med två av Axels sondöttrar som försåg oss med både bilder och övrig information i sammanhanget.

Det visade sig då att Axel kanske inte var så mycket bagare som vi trodde, det var sonen Olle, Bagar-Olle, som stod för det verkliga yrkeskunnandet, han var utbildad konditor.

Axel Leonard Ericsson var född 1895 i Katarina församling i Stockholm, son till jernarbetaren Karl Oscar Herman Eriksson och dennes hustru Johanna Charlotta Olivia Berggren.
Axel hade under sina ungdomsår långt framskridna planer på att emigrera till Kanada och “bli proffsboxare” men fadern nekade att skriva på emigrationspappren så det gick i stöpet. Han lär enligt sondottern Inger istället utövat sitt intresse på Tegelbacken med bröderna Ludvig och Erik.
Hans motto i ungdomen var enligt Inger “en höger, en vänster och en skalle på det”!

Axel som brödutkörare omkring 1920

Han börjar sina bana i brödsvängen med att köra ut bröd åt bagarmästaren Jöns Isaksson och tycke uppstår för dennes dotter Oscarina, senare Skara, född 1893 och de gifter sig i juni 1920 och får två år senare sonen Olle, bor då på Fjällstugan i Örby.

År 1923 flyttade familjen till Karlberg i Södertörns Villastad, där Axel öppnade bageri. 1931 kom dottern Britt Marianne, och då hade de nyligen flyttat till Solhem i Enskede.

Fastigheten Högalid på Stationsvägen i Handen.

I slutet på 30-talet köper makarna fastigheten Högalid på Stationsvägen i Handen och inrättar den som bageri. Axel och senare unge sonen Olle driver framgångsrikt rörelsen och förser halva Södertörn med bröd, det är Axel som kör ut varorna i den lilla gröna varubilen och blir på så sätt mera känd på bygden än sonen som med övriga familjen sliter i bageriet på Stationsvägen i Handen.

Södertörnskalendern 1942.

Den lilla gröna brödbilen.

Under några år i slutet på 40-talet äger man också Villa Hallagård på Dalarövägen där sonen Olle bor med sin familj.

Hallagård på Dalarövägen byggdes av Leander Andersson och  och kallades också Leandervillan.

Axel köper 1950 Stora  Ahlsvik i Vendelsö och flyttar dit med hustrun. Hans stora intresse var travhästar, han hade eget stall på Solvalla med fyra boxar och körde själv sina hästar.
En av dom, Putte Trickson, blev ganska framgångsrik.
Hustrun Skara avlider 1961 efter en lång tids sjukdom och det blir allt mindre bakande för Axel som 1965 överlåter rörelsen till sonen Olle.

Axel avlider år 1965.

Stora Ahlsvik i Vendelsö, uppförd år 1918 av handlanden Hilding Ahl på grunden av gårdskyrkan som byggts av Theodor Beskow i mitten på 1850-talet.

Axel med två av sina travare, i bakgrunden Stora Ahlsvik.

Olle med hustrun Doris 1948.

Olle gifter sig med Doris, född Eriksson, år 1948. De får tre barn, sonen Hans och döttrarna Inger och Ewa.

Olle och hustrun Doris, som flyttade in i villan på Stationsvägen när Axel och Skara flyttade till Vendelsö, drev bageriet fram till mitten av 1980-talet. De utökade rörelsen och hade även Sportcaféet vid Dalarökorset samt konditorierna Klenätt på Midgårdsvägen 16 i Handen och i Vendelsö på Sturebergsvägen, senare Vendelsömalmsvägen. Konditorierna var namngivna efter ett populärt flottyrkokt bakverk (klenät).

År 1973 köper familjen Källtäppan, Beteby Södra 1:6, på 1/8 mantal. Här bedriver de ett litet hobbylantbruk med grisar, får och höns. Olle får där också möjlighet att jaga på egna marker, jakten var ett av hans stora intressen.

Bagar-Olle var mycket engagerad i samhället, bl.a. aktiv i Företagarföreningen och hade många intressen.
Han startade Handens Boxningsklubb med Åke Göthblad, han var med i Vårat Gäng som duktig saxofonist och var duktig seglare.

Hustrun Doris avlider 1986 och han avvecklar sina verksamheter.
Bageriet på Stationsvägen säljs till kommunen och blir dagvårdscenter, byggnaden finns kvar än idag.
Han avlider i Handen 2006.

Olle Eriksson, Bagar-Olle 1922-2006

Doris Eriksson 1925-1986.

 

Sportcafèet i hörnet Dalarövägen gamla Nynäsvägen.

(De flesta bilderna i artikeln kommer ur familjen Ericssons egna album)