Hembygd i Haninge

Loviseberg, Västerhaninge

Kallades också Hallbergska Villan

HHG_9401

Denna vackra villa efter Nynäsvägen  i Västerhaninge döptes  till Loviseberg och är byggd omkring 1903. På tomten finns flera byggnader, bl.a en garagelänga som under 1960-talet var en liten SAAB-verkstad.

Fastigheten är en avsöndring från den gamla handelslägenheten Ryborg, ägaren till denna, Gustaf Lidström, sålde  till godsägaren John Upmark på Hammar år 1901. Upmark köpte samma år ett mindre markområde av Gustaf Ehn på Ribby 2:7 och tillsammans med den södra delen av Ryborg nybildades denna fastighet och såldes till byggmästaren Aron Alfred Kalin samma år. Han byggde den stora villan två år senare. Kalin kom då från Ribbylund med sin hustru Lovisa, som fått ge namn åt villan. Alfred Kalin uppförde under sina år här ett flertal större byggnader i samhället.

 

1913 sålde han till Maria  Hallberg. Hon var syster till brukaren av Ribby 1:3, kyrkvärden Robert Hallberg, och hade drivit affär i Helsingborg innan hon återvände till hemtrakterna.
Hallbergssläkten var stor i Västerhaninge på den här tiden, brodern Lars Johan ägde Fors 1 fram till sin död 1905 och Erik brukade familjegården Nedersta. En syster, Matilda, blev 1916 ett av offren vid ett morddrama i Ribby. Det fanns ytterligare två syskon och fadern var nämndemannen, senare häradsdomaren, Carl Johan Hallberg som kom till Nedersta 1848.

Brodern Robert Hallberg hyrde in sig på övervåningen sedan han sålt sin Ribbygård till Olof Persson 1916. Syskonen Hallberg avled båda i oktober 1929.

Loviseberg köptes 1931 av vägentreprenören Carl Fridolf Gustafsson, “Väg-Gustaf” kallad. Han kom som frånskild från Hesslingby i Österhaninge. Tre år senare flyttade också hans dotter Inga-Britt in från Sorunda. Vägarbetaren Lennart Hessling, som var anställd hos “Väg-Gustaf”, flyttade med från Österhaninge och blev hyresgäst på Loviseberg. Han var gift med Anna och de hade barnen Gert och Anita. “Väg-Gustaf” avled 1942, dottern blev ägare och hyrde ut villan. Några av hyresgästerna var Bernhard och Brita Nordström med barnen Bernt, Ulla-Britt och Gun-Britt samt bröderna Lennart och Sven Eriksson med familjer. De bytte senare efternamn till Kings.

16407628912_8798774834_o

Bakom de två “Rally-Saabarna” skymtar Loviseberg. Bilden från Ribbysidan,

Fastigheten köptes 1957 av taxiägaren Ruben Ramström, som flyttade hit från Tungelstavägen. Han renoverade då villan och den gamla träfasaden reveterades i grått. Han blev kvar in på 1980-talet.

Under en kort tid på senare år fick villan en rosa färgsättning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under den rosa epoken.

1 kommentar

  1. Arne Öhrström

    “Under en kort tid på senare år fick villan en märklig ”rosa” färgsättning”
    Detta är väl en mycket personlig yttring av färgsättningen
    Huset var inte tidigare gult som ibland påstås i dina “skrifter” Det var grått och var i stort behov av renovering, från topp till tå, på tidigt 80-tal när jag och Mia köpte det av Ruben och Vega

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 haninge.org

Tema av Anders NorenUpp ↑